Vědci možná rozluštili záhadu stavby pyramid. K přepravě kvádrů mohlo sloužit ztracené rameno Nilu

Studie uvádí, že 64 kilometrů dlouhé říční rameno, které bylo po tisíciletí ukryto pod nánosy písku a zemědělské půdy, vedlo mimo jiné kolem pyramidového komplexu v Gíze. Podle deníku The Guardian by existence tohoto toku vysvětlovala, proč byly více než tři desítky pyramid, jejichž stáří se odhaduje na 3 700 až 4 700 let, postaveny v řetězci podél dnes nehostinného pouštního pásu v údolí Nilu.

V pásu pyramid rozprostírajících se poblíž starověkého egyptského města Memfidy se nachází Velká pyramida v Gíze, která je jedinou dochovanou stavbu ze sedmi divů světa, včetně Rachefovy, Cheopsovy a Menkaureovy pyramidy. Archeologové se dlouho domnívali, že staří Egypťané museli k přemisťování obřích kvádrů využívat nedalekou vodní cestu.

[chooze:article;value:510379]

"Nikdo si však nebyl jistý polohou, tvarem, velikostí ani blízkostí této vodní cesty k místu, kde se pyramidy skutečně nacházely," uvedl hlavní autor studie Eman Ghoneim z Univerzity Severní Karolíny ve Wilmingtonu v USA. Mezinárodní tým vědců použil ke zmapování říčního ramene, které nazval Ahramat (arabský výraz pro pyramidy), radarové satelitní snímkování.

Moderní metoda vědcům poskytla jedinečnou příležitost proniknout pod písečný povrch a vytvořit snímky skrytých útvarů včetně zanesených koryt řek a starověkých staveb. Průzkumy v terénu a jádra sedimentů z této lokality potvrdily přítomnost řeky, uvádí studie publikovaná ve čtvrtek v časopise Communications Earth & Environment.

"I když bylo provedeno mnoho snah o rekonstrukci raných nilských vodních toků, byly z velké části omezeny na sběry vzorků půdy z malých lokalit, což vedlo k mapování pouze fragmentovaných úseků starověkých systémů nilských koryt," cituje stanice CNN Emana Ghoneima. "Toto je první studie, která poskytuje první mapu dávno ztraceného starověkého ramene řeky Nil," dodal Ghoneim.

Podle jeho slov byla starověká vodní cesta široká asi půl kilometru a dosahovala hloubky nejméně 25 metrů. "Značná velikost a její blízkost k 31 pyramidám ve studované oblasti naznačuje, že se jednalo o funkční vodní cestu velkého významu," uvedl Ghoneim. Řeka podle něj hrála klíčovou roli při přepravě obrovského množství stavebního materiálu a dělníků, které staří Egypťané potřebovali pro stavbu pyramid.

Podle spoluautorky studie Suzanne Onstineové z Memphiské univerzity bylo mnohem snazší těžký materiál, jehož většina z jihu, splavit po řece, než přepravovat po souši. "Tok vody a její objem se v průběhu času měnily, takže králové čtvrté dynastie se museli rozhodovat jinak než králové dvanácté dynastie," uvedla Onstineová. Řeka také může naznačovat, proč byly pyramidy postaveny na různých místech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.