Terénní chůvy by pomohly nemocným nebo samoživitelkám, říká Laurenčíková

Těm, kteří pečují o své děti, ale nemůžou jim z různých důvodů věnovat čas, by mohly pomoct terénní chůvy nebo sdílená pěstounská péče. Týkat by se to mohlo třeba samoživitelek nebo dlouhodobě nemocných rodičů.

"Doma se častokrát třeba stará malé dítě o ještě menší, ačkoliv na to není zralé a není bezpečné, aby byly samy doma," popsala Šimáčková Laurenčíková, co se může dít v rodinách, kde není na péči kapacita. "Taková maminka by velmi uvítala pomoc někoho z rodiny, nebo by se jí velmi hodila nějaká chůva, ale ty jsou často placené," pokračovala.

[chooze:article;value:554879]

"Kdyby stát mamince, která nemá finance a je v nějaké akutní krizi, mohl třeba na nějaké omezené období takovou chůvu zaplatit, která by do té rodiny došla, maminku by mohla vystřídat, investice do takovýchto forem podpory by se nám obrovsky vrátila," řekla.

"Je třeba sdílená pěstounská péče, kde starší manželé, kteří už úspěšně vychovali své děti, ale mají ještě kapacitu a chuť někomu pomáhat, můžou za úplatu od státu pomáhat třeba takovýmto rodinám," uvedla další možnost.

[chooze:article;value:551775]

Pomoct by s tím měl připravovaný zákon o ochraně dětí a podpoře rodin. "Musí se stát opravdu zásadní politickou prioritou, aby mohl být ideálně schválen ještě v tomto volebním období. Je to velmi důležité," řekla zmocněnkyně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.