Mrazy zničily i úrodu ořechů. Promítne se to do cen cukroví

I ořechy letos dostaly pořádnou mrazivou facku. "Když ořechy nasadily pupeny, tak dva dny na to, když byl ten strom celý obsypaný, u nás na Oucmanicku přišly mrazy," popsal TV Nova sadař z farmy v Oucmanicích Jakub Pavlíček.

Ledová vlna úřadovala ve všech nadmořských výškách. S nízkou úrodou počítá i Hana Hrubá z Ludéřova na Olomoucku.  "Běžně míváme 50 kilo ořechů, když je dobrá sezóna. Letos když to půjde dobře, budeme rádi za deset kilo," řekla obyvatelka Ludéřova Hana Hrubá.

A to je ještě optimistkou, shodují se odborníci. Úroda bude zanedbatelná. V podstatě, jestli bude 10 procent možného úrody, tak to bude hodně.

[chooze:article;value:554264]

​Vlajkovou lodí potravinářské školy v Pardubicích byly o loňských Vánocích medové koule s vlašskými ořechy. "Spotřebujme kolem 100 až 150 kilo vlašských ořechů ročně," vypočítal cukrář ze Střední průmyslové školy potravinářství a služeb v Pardubicích David Jeřábek.

Už dnes kilo vyloupaných ořechů stojí i tři sta korun. "Očekáváme nárůst ceny vlašských ořechů kolem 20 procent," uvedl ekonom z Univerzity Pardubice Jiří Nožička.

Hodně by se to promítlo do ceny těst a vánoční cukroví by to ovlivnilo také. Česká republika polovinu produkce dováží, ale i svět tentokrát hlásí hubené časy. Producenty v Chile postihlo sucho. Čína má sice ořechů dost, ale rapidně narostla domácí spotřeba.  A Kalifornie má podle ekonomů zase prázdné sklady. Klíčovým dovozcem bývala i Ukrajina, kde bude s ohledem na situaci také menší sklizeň. Celkově mrazy v Česku způsobily škody za miliardy korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.