Mám vyhulený mozek, řekl u soudu muž, který měl zapálit České Švýcarsko

Před soudem stanul ve čtvrtek muž, který je obžalovaný ze založení požáru v národním parku České Švýcarsko. "Má v úmyslu dnes prohlásit vinu, pokud jde o všechny body obžaloby, ovšem kromě Hřenska," prohlásil před začátkem projednávání jeho obhájce Vít Pavko.  

Obžalovaný se během líčení přiznal k menším požárům v parku, jako byly například posedy nebo vyhlídky. Vinu ze zapálení toho největšího požáru ale odmítl. Na dotaz soudce, jestli tedy skutečně prohlašuje vinu, odpověděl, že neví. "Já mám mozek vyhulený, beru prášky a moc si toho nepamatuji," řekl. Hned poté senát vyhlásil pauzu. Nakonec ale líčení odročil, pokračovat bude v pátek. Soud si totiž nechá vypracovat zprávu od lékaře, jestli je obžalovaný vůbec schopný na dotazy, které mu jsou kladeny, odpovědět.

Podle obžaloby někdejší dobrovolný strážce rezervace v noci na 24. července 2022 v Malinovém dole v Hřensku úmyslně rozdělal oheň. Ten se rychle šířil a následný obří požár zasáhl nejméně 1 100 hektarů a poničil 11 objektů. 

[chooze:article;value:547127]

Do hašení rozsáhlého požáru se muselo zapojit asi 6 000 hasičů za pomoci pozemní i letecké techniky, a to jak z Česka, tak ze zahraničí. I tak jeho udolání trvalo skoro měsíc.

"Založení tohoto ohromného požáru byl však teprve začátek. Letos v dubnu měl stejný muž na území okresu Děčín v průběhu jediného týdne znovu založit několik dalších požárů," uvedl během loňského vyšetřování mluvčí policie Ústeckého kraje Kamil Marek. Způsobená škoda požáru v Hřensku je předběžně vyčíslena na 270 milionů korun. Muži hrozí až 15 let za mřížemi.

20 dní v plamenech. Hasiči po roce vzpomínají na peklo, které zažili v Hřensku (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.