Blažek přirovnal atentát na Fica k útoku na dvojčata. Bojí se jeho zneužití

Ve středu odpoledne 71letý muž spáchal ve slovenské Handlové atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Ten skončil postřelený ve vážném stavu v nemocnici. "Jsou to okamžiky, které si člověk pamatuje celý život. Stejně jako vím, když byl útok na dvě věže v New Yorku, kde jsem byl, tak tohle budu vědět také. Byl to šok," řekl k události Blažek.

"Těžko se tomu předchází," pokračoval. "Na Slovensku byla v parlamentu politická strana, která chodila v uniformách a hlásila se ke Slovenskému štátu, to my nemáme. Jsou státy, kde se to předvídat dá, protože oni trošičku po tom násilí už volají. U nás nic takového nemáme, to je dobře," doplnil.

[chooze:article;value:555529]

"Jsou to prvotní emoce. Slováci jsou hodně emotivní národ. Pan Danko se neudržel a řekl, co řekl," uvedl ke kritickým výrokům slovenských politiků směrem k médiím v reakci na atentát. "Jde o to, aby nezačalo volání po pevné ruce, spočívající v tom, že se řekne: Tady hrozí ohrožení státu, státníků, takže zaveďme nějaká přísná opatření, která omezí svobodu," vyjádřil ale obavy.

Je podle něj možné očekávat, že se takové návrhy objeví. "Je dobře, že jsme v Evropské unii, že ta pravidla si nevytváříme úplně sami. Pokud by někdo chtěl zneužít toho atentátu k nějakým politickým změnám tohoto typu, tak to nebude mít tak jednoduché," popsal.

[chooze:article;value:554254]

Na vyhrocené atmosféře mají podle něj podíl média, která hledají konflikt, ale i sami politici. "Nedáváme dobrý příklad způsobem komunikace mezi sebou a o sobě navenek," vysvětlil. "Já jsem často kritizován za to, že se bavím s opozicí. Klidně se s Andrejem Babišem potkám ve Sněmovně, mluvíme spolu normálně," dodal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.