Rusové dál útočí. Hrozí průnik i na dalších místech Ukrajiny, hodnotí expert

Ukrajina se totiž nyní potýká s ruskou ofenzivou. Podle politologa Jana Šíra to vypadá, že se Rusové snaží co nejvíce natáhnout délku fronty, což pro Ukrajinu znamená další tlak na počet vojenské techniky i vojáků. "Vše nasvědčuje tomu, že v následujících dnech možná budeme svědky nějakých snah ze strany Ruska proniknout na území Sumské oblasti a Černihivské oblasti, což je už prakticky sever Ukrajiny při hranicích s Ruskem," řekl Šír.

Dvě červeně vyznačené oblasti severně od Charkova označují nejnovější ruské územní zisky na Ukrajině:

Spojené státy schválily pomoc pro Ukrajinu za 61 miliard dolarů, což je asi 1,4 bilionu korun. Jak Šír poznamenal, drtivá většina této částky musí být utracena letos, byť dodávky některých zbraňových systémů jsou naplánované i na roky 2025 a 2026.

"V nejobecnější rovině se tady bavíme o pomoci, která by měla vykryt kritický nedostatek na ukrajinské straně na tento rok, a co bude v dalších letech, to zatím ještě není jasno. Do toho může vstoupit celá řada neznámých nejenom na Ukrajině a nejenom v Rusku, ale pochopitelně i na Západě, i ve Spojených státech, které čekají na sklonku tohoto roku prezidentské volby," přiblížil Šír.

Ruské ministerstvo obrany ve středu informovalo, že se ruským jednotkám na Ukrajině podařilo zničit asi 16 tisíc kusů obrněné techniky. Šír sice tato čísla považuje za nadsazené, nicméně dodává, že přesná data nejsou k dispozici.

"Standardně platí poučka, že útočící strana má větší ztráty než obránce v případě, že má aktivně útočit, takže v závislosti na konkrétní fázi toho konfliktu lze určitým způsobem extrapolovat z těch fragmentovaných informací o ztrátách jedné strany to, kolik může ztrácet druhá strana," prohlásil.

[chooze:article;value:555176]

Na Ukrajinu zamířil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Podle Šíra je Blinkenova návštěva hlavně ujištěním pro Ukrajinu, že není v boji proti ruské agresi sama a že ji Spojené státy nenechají na holičkách. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.