Inflace opět roste, bojí se ekonomové. Mohou za to i nedávné mrazy

Inflace v dubnu vzrostla na 2,9 procenta. I když je to například s nedávnou 18procentní inflací nesrovnatelné, řadu odborníků nárůst zaskočil. "Ta inflace nakonec vyrostla o trochu více," přisvědčil ekonom Petr Bartoň.

"Ta inflace nepřekvapila tím, že se zvýšila, ale možná je to zvýšení razantnější, než s čím se dalo počítat," řekl ekonom David Marek.

Oproti březnu v dubnu rostly ceny především u potravin a nealkoholických nápojů. Konkrétně například vepřové maso zdražilo o téměř pět procent, nealkoholické nápoje a drůbeží maso o téměř tři procenta a zelenina o více než dvě procenta. Rostly ale například i ceny pohonných hmot, a to o skoro tři procenta.

[chooze:article;value:555492]

Krátké období poklesu inflace z minulých měsíců se tak prý v peněženkách řady lidí ani nestihlo odrazit. Podle odborníků teď bude další vývoj stát především na cenách pohonných hmot a potravin.

Zatímco ceny paliva závisí především na těžko predikovatelné geopolitické situaci, u potravin je jejich další zvyšování zřejmě nevyhnutelné. "To, jak nám letos mrazy poničily úrodu celé řady zemědělských plodin, tak to může bohužel vést k tomu, že v závěru budou potraviny opět zdražovat," obává se Marek.

A záležet podle některých může i na situaci v USA, kde teď po krátké přestávce inflace znovu stoupá. Ekonomové ale zároveň uklidňují, že v případě dubnové inflace jde zatím jen o ojedinělé číslo, které nemusí nutně určovat trend. "Pořád je to v rámci normálních meziměsíčních proměn," uklidňoval Bartoň.

"Z toho čísla za minulý měsíc bych vyvozoval především to, že inflace bude nějakou dobu méně stabilní, než jsme zvyklí," dodal Marek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.