Začíná masivní vojenské cvičení. Nad Českem se budou prohánět stíhačky

Více než dvě desítky letounů budou brázdit české nebe v následujících dvou týdnech. Od 9. do 27. května totiž ve východočeské Čáslavi probíhá mezinárodní cvičení Lion Effort (anglicky lví úsilí, pozn. red.). "Výcviku se zúčastní vzdušné síly České republiky, Maďarska a Švédska s letouny JAS-39 Gripen. Thajsko a Brazílie se zapojí bez letecké techniky," uvedlo ministerstvo obrany.

Zapojí se do něj téměř 500 vojáků, z toho asi 150 ze zahraničí, napsal Aeroklub České republiky. Samotná letová část bude probíhat v pracovní dny od 14. do 23. května. "Dopoledne se budou létat mise podle komplexního scénáře. V odpoledních hodinách budou následovat mise zaměřené na manévrový vzdušný boj a na přímou leteckou podporu," popsalo ministerstvo.

[chooze:article;value:552991]

"Více než dvě desítky letounů budou cvičit taktiku v pokročilém vzdušném boji, včetně tankování za letu," dodalo. Letci si vyzkouší i činnost při elektronickém boji v podmínkách rušení palubních radiolokátorů, radiového spojení a navigačního systému GPS.

Pro rozsáhlé letecké cvičení jsou ve vzdušném prostoru České republiky vyčleněny celkem tři letové prostory a dva koridory pro přelety mezi nimi. "Dopad na letecký provoz se budeme snažit minimalizovat koordinací a flexibilním otevíráním a zavíráním dotčených vzdušných prostorů," řekl pro TN.cz mluvčí Řízení letového prostoru Richard Klíma.

Jedná se o už několikátý ročník cvičení. Poprvé se konalo v roce 2009 v Maďarsku a opakuje se každé tři roky, s výjimkou roku 2021, kdy bylo zrušeno kvůli pandemii Covid-19. Česko ho hostilo už v roce 2015.

Česko oslavilo 25. výročí vstupu do NATO. Nad Prahou proletěly gripeny (03/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.