Petr Fiala odletěl do Itálie. S premiérkou Meloniovou bude mluvit o migraci

Palác Chigi, sídlo italské vlády, v pondělí přivítá českého premiéra Petra Fialu. Hostitelkou bude předsedkyně tamního kabinetu. V rámci jednodenní návštěvy Itálie se Fiala rovněž setká s prezidentem Sergiem Mattarellou. 

"Hlavními tématy budou podpora Ukrajiny a migrace. U té je potřeba přijít s konkrétními návrhy, důležitá je v tomto směru dohoda Itálie a Albánie o vybudování dvou zařízení pro žadatele o azyl právě v Albánii. Tématem bude samozřejmě i bilaterální spolupráce našich dvou zemí, která se dobře rozvíjí, dostaneme se určitě také k rozvoji průmyslové spolupráce při pořizování letounů F-35," řekl před odletem Petr Fiala. 

Před rokem byla Meloniová na návštěvě v Praze. Fiala tehdy prohlásil, že Itálie je pro Česko důležitým obchodním a strategickým partnerem. Oba politici hovořili rovněž o mezinárodní situaci a narůstající migraci. A toto bude i ústředním tématem pondělních rozhovorů v Římě.

[chooze:article;value:552149]

​Giorgia Meloniová má za sebou pestrou politickou kariéru, během které výrazně změnila své názory. Ze začátku pozorovatelé pokládali její postoje za krajně pravicové, což ona sama označila za pomlouvačnou kampaň svých odpůrců.

Ve volbách v roce 2022 kandidovala za stranu Bratři Itálie (FdI). Po jejím zvolení do funkce premiérky se o ní psalo jako o "nejnebezpečnější ženě Evropy". Ukázalo se ale, že byla postupně schopná navázat dobré vztahy s představiteli Evropské unie a na mezinárodní scéně si získala respekt.  

Někteří kritici jí přesto vyčítají, že se ve vládním kabinetu a také ve své partaji obklopuje hlavně svými věrnými a také příbuznými.

Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.