Lidí trpících únavovým syndromem přibývá. Pomoc se ale nedostane všem

Dlouhotrvající únava, vyčerpání a příznaky podobné chřipce. Tak se nejčastěji projevuje únavový syndrom. "U mě konkrétně jsou ty nejsilnější příznaky bolesti svalů a kloubů, nebo pocity jako po chřipce. Člověk ani nemůže vstát z postele," popsala Marianna Zavodská.

Syndrom se u Mariany stejně jako u mnoha ostatních pacientů projevil po prodělání infekčního onemocnění. "V devíti letech jsem prodělala infekční mononukleózu, což mi patřičně snížilo imunitu. Takže ty problémy pociťuju již od dětství," doplnila pacientka.

Diagnostikovat chronickou únavu ale není jednoduché. Lékaři ji často ani nepoznají. "Bohužel se stále musíme spoléhat na anamnézu, kterou odebíráme od pacienta. Často dokáže identifikovat začátek toho onemocnění. V současnosti je to například prodělání covidu," řekl TV Nova lékař ze Všeobecná fakultní nemocnice Tomáš Pluhař.

[chooze:article;value:554833]

​Pacienti s tímto onemocněním se v Česku nacházejí v systémovém vzduchoprázdnu. Pomoci má kampaň Milions missing. "Bylo by ideální vytvořit nějakou infrastrukturu, která by zvyšovala povědomí mezi lékaři i v rámci vzdělávacího systému na vysokých školách, a také informovat širokou veřejnost o tom, co je ta nemoc zač a čím si pacienti procházejí," popsal spoluzakladatel a předseda správní rady neziskové organizace Neúnavní Šimon Procházka.

"Je dobré o tom mluvit a nastavit pro pacienty přijatelné podmínky, aby ty závažnější případy dosáhly na invalidní důchod, nebo příspěvky na péči a podobně," doplnil Pluhař.

Léky na chronickou únavu zatím neexistují. Podle lékařů jde spíše o režim a prevenci. Některým lidem se podaří únavového syndromu úplně zbavit, jedná se ale o běh na dlouhou trať.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.