Revoluce v medicíně je na dosah. Vědci zkouší vytvořit nový typ lidské krve

Vědci používají střevní bakterie k výrobě nového typu krve z typu A i B. Ta by se poté mohla darovat lidem se všemi typy. Studii zveřejnili v časopise Nature Microbiology.

Vědci identifikovali sacharidové molekuly, kvůli kterým je darování krve pro jiné typy nemožné. Poté použili koktejl střevních bakterií k odstranění sacharidů z červených krvinek.

"Místo toho, abychom se do toho pustili sami a syntetizovali umělé enzymy, položili jsme si otázku: Co vypadá jako povrch červených krvinek? Hlen v našich střevech! Takže jsme si jednoduše vypůjčili enzymy z bakterií, které normálně metabolizují hlen, pak jsme je aplikovali na červené krvinky," popsal pro web Live Science hematolog Martin Olsson. "Když se nad tím zamyslíte, je to docela krásné," dodal.

[chooze:article;value:538672]

O něco podobného se vědci snaží už desítky let. Teď se konečně přiblížili. Pokud se jim krok podaří, bude to v medicíně zásadní průlom. Všechny typy by tak byly totiž náhle kompatibilní stejně jako nyní 0.

Je před nimi ale stále dlouhá cesta. Hlavně typ A je podle vědců biochemicky komplikovaný, zajistit kompatibilitu je tak velmi obtížné.

Zatímco u typu B byla po odstranění sacharidů krev s typem 0 kompatibilní na 91 až 96 procent, u typu A číslo stouplo jen na 50 procent. Vědce tak ještě čeká dlouhá cesta, než budou moct při krevní transfuzi metodu používat.

Léčba na dálku se rozjela naplno. U části pacientů narazila ale na nedůvěru (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.