Holčičky používají kosmetiku pro dospělé. Může jim nenávratně zničit pleť

Takzvané skincare neboli pravidelné péči o pokožku se věnuje třeba desetiletá Emma. "Skincare mě baví, protože se starám vlastně o svoji pleť a chci ji mít hezčí. Používám třeba různé krémy, olejíčky a různé masky," popsala.

Mezi holčičkami je tenhle trend stále populárnější. Fotky a videa sdílejí na sociálních sítích, kde kosmetiku propagují a používají jejich oblíbení influenceři.

"Já třeba koukám na různá videa o skincare a taky na různé make-up looky. Třeba na tiktoku," sdělila Emma. "Kdykoliv navštěvujeme drogerii, tak chce po mně tyto přípravky kupovat. Masky, krémy, všechno proti stárnutí," potvrdila její maminka.

[chooze:article;value:554404]

Mladé dívky nakupují i produkty obsahující populární retinol, který minimalizuje příznaky stárnutí, používat by se měl ale až kolem 30 let.

"Jsou to všechno látky, které jsou vlastně anti-agingové molekuly, které slouží k tomu, abychom nestárly. A my víme, že běžné stárnutí pleti se objevuje až kolem 20. roku věku," vysvětlila dermatoložka Monika Arenbergerová.

V případě dětí mohou takové látky škodit. Dětská kůže je totiž podle odborníků zhruba do 12. roku věku velmi tenká, a tak se dostávají do hlubších partií a snáze mohou vyvolat nežádoucí účinky.

[chooze:article;value:553570]

"Já se třeba setkávám konzultačně s dámami, které mají problémy s tím, že mají ekzémy na horních víčkách nebo i na dolních víčkách u očí. Nebo aplikují retinol příliš blízko k očnímu okolí a vytváří se tam otok, vytváří se tam začervenání," upozornila Arenbergerová.

Zájem dětí o séra a krémy proti stárnutí ale neustále roste. "Sociální sítě ty fenomény umějí vytvářet tak silné, že dochází doslova k prolamování jakýchkoliv rozumných zábran a bariér. A proto vlastně dochází k tomu slepému sledování trendu téměř za každou cenu," uvedl psycholog Tomáš Morávek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.