Holčičky používají kosmetiku pro dospělé. Může jim nenávratně zničit pleť

Ke stažení jsou na internetu všechny testy jednotné státní přijímací zkoušky. Rodiče žáků je najdou v digitálním přihlašovacím systému známém pod zkratkou Dipsy.

"Uvidí tam vlastně opravené záznamové archy, jak jejich ratolesti napsaly matematiku, jak napsaly češtinu, takže si budou moci zkontrolovat, že to mají správně opravené," říká ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

[chooze:article;value:554975]

​Žáci letos mají podle ředitele Cermatu lepší výsledky než loňští deváťáci. O tři procentní body nad nimi vedou v českém jazyce a o devět byli lepší v testech z matematiky.

Nejvíc chybovali v úloze z češtiny, v níž hledali pravopisné chyby. V matematice měli problém hlavně s počítáním obvodu obrazce a ve slovních úlohách. I tohle v systému Dipsy najdou.

"Nebudou tam ale informace o tom, jaké body dostali ze školní části, z prospěchu nebo dalších kritérií na škole," upozorňuje šéf Cermatu.  

V prvním kole se na školu podle ředitele Cermatu dostalo více než 90 procent dětí. Výsledky se ale dozvědí až ve středu. V systému by se měly objevit mezi půlnocí a čtvrtou ráno.

"Letos se podává odvolání díky tomu algoritmu jenom v případech, kdy mám podezření, že ta zkouška neproběhla férově, že jsem neměl správné podmínky," vysvětluje náměstkyně ministra školství Martina Bětáková.

Celkem se na všechny střední školy hlásilo 157 tisíc žáků. Kapacita je přitom vyšší o asi 5 400 míst. Převis je tradičně hlavně ve velkých městech v Praze a Brně. Naopak třeba na Ústecku mají uchazečů výrazně méně než je počet míst ve školách. Počet přihlášek letos dosáhl rekordu, a to 420 tisíc. Letos poprvé bylo možné podat přihlášku na tři školy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.