Úchvatná podívaná. Nad Českem je nejsilnější polární záře za desítky let

[chooze:gallery;value:35852]

​Polární záře dorazila do České republiky s příchodem večera. "Se setměním už je zřejmé, že je vidět velmi silně. Její intenzita se může ale velmi rychle a průběžně měnit. Držíme palce. Zásadní je jasná a tmavá obloha a výhled nad severní obzor. K focení můžete použít i mobilní telefon," informuje Český hydrometeorologický ústav na síti X.

"Nejsilnější polární záře od roku 2003…a noc ještě nekončí…," doplnili později meteorologové. To už bylo jasné, že jev, který bývá obvyklý v polárních oblastech, rozzářil oblohu nebývalou měrou. Lidé ho mohli pozorovat téměř po celé republice, úchvatná podívaná se objevila například nad Pardubickým či Královéhradeckým krajem, nad Vysočinou, severní Moravou i jižními Čechami.

Kromě síly samotné záře, způsobené několika silnými slunečními erupcemi, k tomu přispěla i jasná obloha. Polární záři bude možné dle předpovědi pozorovat i v noci na neděli.

[chooze:article;value:554655]

​Příchod vzácného jevu již ve čtvrtek předpověděl americký Národní úřad pro oceán a atmosféru NOAA. "Geomagnetické bouře mohou vyvolat velkolepé projevy polární záře na Zemi, které mohou zasáhnout i severní Kalifornii," uvádí mimo jiné organizace NOAA na svém webu. V noci na sobotu našeho času úřad označil současnou geomagnetickou bouři za extrémní a největší od roku 2003. Bude podle něj přetrvávat celý víkend.

​Polární záře jsou jevy vznikající vysoko v atmosféře. Příčinou jsou poruchy v magnetosféře Země způsobené slunečním větrem a slunečními erupcemi. V souvislosti s polární záři mohou být problémy s technikou – může například rušit signál satelitní navigace GPS či radiové spojení.

Nebeská podívaná. Češi vyhlíželi polární záři, místo toho natočili start rakety (3/5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.