Lovoš zaplavily kaktusy. Invazivní rostliny trápí i zbytek Česka

Na Lovoš měl opuncie v 50. letech minulého století vysadit amatérský botanik a překvapivě se jim tam začalo velmi dařit. "Není to žádná tragédie, je to na pár metrech čtverečních, takže spíš to byl tehdy takový nemístný vtip, že to tam někdo dal v podstatě asi pro zkoušku," popsal botanik Roman Hamerský.

K místní raritě se ale běžný turista nedostane. Opuncie totiž rostou uprostřed svahů. Protože vrchol hory a svahy jsou chráněné jako přírodní rezervace, smí se tam chodit jen po vyznačených turistických trasách.

Opunciím vyhovuje teplo a sucho, navíc jsou poměrně odolné. Na Lovoši se začaly rychleji rozrůstat asi před 20 lety. Už dvakrát je museli botanici likvidovat. Narazit na tento druh kaktusu můžete ale také třeba na pálavském Děvíně.

[chooze:article;value:552667]

"Nicméně se jedná pouze o lokální výskyt. Mnohem větší nebezpečí představují invazní rostliny, jako je třeba pajasan žláznatý, které jsou schopny se šířit plošně," vysvětlila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová.

Pajasan žláznatý se množí napříč republikou, nejvíce na jihu Moravy. Vrásky botanikům i zahrádkářům pak dělají třeba křídlatky. Ty si lidé často na svých zahradách roznášejí nevědomky.

Invazní rostliny se často šíří tak, že je lidé vysazují do měst nebo do svých zahrad jako okrasné, odkud se pak rozšiřují dál.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.