Nejen Slovensko. Medvědi už děsí i obyvatele další země

Ze Slovenska letos pravidelně přichází zprávy o útocích medvědů. Ten poslední se stal minulý víkend, kdy zvíře napadlo hasiče Tomáše. Více se o události dozvíte zde na TN.cz. V březnu dokonce po střetu s medvědem v Tatrách zemřela 31letá turistka s běloruským občanstvím. Mladé ženě se stal osudný pád z výšky během útěku před medvědem.

Nyní před výskytem medvěda varovali i Poláci. "Nedávno byla hlášena přítomnost medvěda ve městě Bykowce," uvedlo na sociálních sítích město Sanok, které leží zhruba 30 kilometrů od hranic se Slovenskem. 

[chooze:article;value:546929]

​Město se okamžitě rozhodlo varovat obyvatele a zveřejnilo doporučení, jak se před zvířetem chránit nebo co dělat, když se medvěd někomu připlete do cesty, uvedl deník PolsatNews. Radnice například radí, aby lidé nenechávali jídlo a odpadky venku. 

Na webu úřadu jsou i fotografie převrácených kontejnerů na odpadky a na jednom z nich zanechal medvěd otisk tlapky. Město také informovalo, že dostalo povolení plašit medvědy. Rozhodnutí vydalo Krajské ředitelství pro ochranu životního prostředí v Rzeszówě a je platné do konce roku. Jednotky hasičů nebo obyvatelé mohou začít medvěda plašit, pokud přiblíží k budovám na méně než 100 metrů.

Jeden z napadených Slováků popsal útok medvěda (4/24): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.