Na Slovensku obvinili 14letého chlapce z šíření poplašné zprávy

Na případ zadržení mladistvé osoby upozornila některá slovenská média. Portál SME.sk s odkazem na prohlášení Zuzana Hrabovské z oddělení komunikace a prevence policejního prezidia uvedl, že podezřelý měl v úterý poslat do základní školy v okrese Brezno výhrůžný e-mail, ve kterém škole vyhrožoval uložením bomby. Kriminalistům se odesílatele podařilo vypátrat a zadržet do 24 hodin od spáchání skutku.

Policie později informovala, že vyšetřovatel z Národní kriminální agentury obvinil čtrnáctiletého mladíka z okresu Brezno z trestného činu šíření poplašné zprávy. Po provedení nezbytných procesních úkonů vyšetřovatel obviněného ve středu večer propustil, neboť nebyly shledány důvody pro uvalení vazby.

[chooze:article;value:545049]

Policie varovala, že čin může být považován i za zvlášť závažný zločin teroristického útoku, za který pachatelům může hrozit až doživotní trest. Za šíření poplašné zprávy hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody na tři až osm let.

V úterý byly stovkám slovenských škol doručeny oznámení o bombových hrozbách a podle webu Aktuality.sk i některým bankám. Vyšetřování se ujali detektivové z Národní kriminální agentury i další složky policie a děti musely být evakuovány. Podobné e-maily už minulý týden přišly více než 120 školám v Bratislavském kraji.

Server TVnoviny.sk v této souvislosti uvedl, že podle předběžných závěrů vyšetřování policie se v případě oznámení o bombových hrozbách jednalo o kybernetický útok, nebo indikátor hybridní hrozby. Agenturu TASR o tom informoval odbor komunikace ministerstva školství, výzkumu, vývoje a mládeže Slovenské republiky.

Dívka šířila po internetu poplašné zprávy o znásilnění (11/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.