Politolog: Velvyslanec v Rusku v dohledné době nebude, bylo by to ponižující

Vláda moskevského velvyslance Vítězslava Pivoňku odvolala v situaci, kdy už několik měsíců v Rusku nepracoval. Podle politologa ale odvedl dobrou práci v náročné době. "Bylo to složité působení. Potom, co došlo k odhalením ohledně ruské účasti na výbuchu ve Vrběticích, vztahy mezi Ruskem a Českou republikou ochladly," vysvětlil v rozhovoru pro TN Live.

Pověření nového českého velvyslance v Rusku ale teď podle politologa není na pořadu dne. Prezident Pavel by se totiž kvůli jmenování musel oficiálně obrátit na Vladimira Putina. "To by za současných podmínek bylo ponižující a mám za to, že Petr Pavel to prostě nebude chtít udělat," dodal politolog.

[chooze:article;value:554030]

A dokud Rusko pokračuje v invazi na Ukrajinu, nebude se podle něj situace měnit. "V tomto okamžiku by nemělo smysl tam velvyslance mít. Bylo by to v symbolické rovině stvrzení toho, že navzdory brutální agresi Ruska na Ukrajině chceme nějakým způsobem vylepšovat vztahy s Ruskem," popsal.

Pozice velvyslance v Rusku přitom v minulosti byla prestižní funkcí. "Dalo by se říct, že po postu velvyslance ve Spojených státech to byla v hierarchii velvyslanců druhá nejdůležitější pozice," uvedl Pehe. "Rusko je světová velmoc, a dokud se s ním dalo nějakým způsobem jednat, tak to samozřejmě byla velmi důležitá pozice," dodal.

[chooze:article;value:553605]

V médiích se jako možný nástupce zmiňuje Daniel Koštoval, který už v minulosti na moskevském velvyslanectví působil. "Pokud by on byl tím kandidátem, tak si myslím, že by byl výborným kandidátem. Je to člověk vysoce erudovaný a vzdělaný v té problematice," uzavřel Pehe.

Že vláda velvyslance Pivoňku odvolala, řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct. Oznámil zároveň i to, že Češi nebudou mít žádného zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta Putina.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.