Česko zasáhly silné bouře. Část dálnice D1 je pod vodou

Před silnými bouřkami, které mohou napáchat značné škody, varovali už v pondělí dopoledne meteorologové. Během odpoledne a večera se mají zejména na jižní straně Česka objevovat bouřky, při nichž může vítr dosahovat i rychlosti 70 kilometrů za hodinu.

V pondělí večer nastaly například komplikace na středočeské části dálnice D1. "Pozor při jízdě po dálnici D1 směrem na Brno! V úseku mezi 56. a 57. kilometrem je levý pruh dálnice, a částečně i pravý, pod vodou, bahnem a větvemi. Zpomalte," vyzvala policie na síti X.

"Silná bouřka se přehnala přímo přes České Budějovice – doprovázená byla krupobitím. Spadlo 25 mm a nárazy větru dosáhly rychlosti 40 km/h. Bouřky nyní postupují z Jihočeského kraje nad Českomoravskou vrchovinu," říká pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:554050]

​V jihočeské metropoli mají hasiči napilno. "Čerpáme vodu ze sklepů a garáží, na několika místech řešíme kanály, které nestíhají pobírat velké množství vody. Všech cca 20 událostí je v Českých Budějovicích v lokalitách U pražské silnice, v Nemanicích, na Brněnském předměstí. Ale mrak se přehnal a zase nám tu svítí slunce," informoval HZS Jihočeského kraje na síti X v pondělí okolo 16:15 hodin.

"V souvislosti s bouřkou v Českých Budějovicích jsou aktuálně neprůjezdné silnice pod viadukty v ulicích Generála Píky a Pražská tř. Doprava je na místech řízena hlídkami policie," upřesnil jihočeský policejní mluvčí Miroslav Šupík.

"Během odpoledních hodin tak budou bouřkových výbojů ještě přibývat a později večer k nám z Bavorska postoupí bouřkový komplex – ten bude přecházet do deště. Do úterního odpoledne se tak srážkové úhrny v jižní polovině našeho území vyšplhají i přes 50 mm," dodává meteoroložka.

Místy mohou být bouře navíc silnější. "Ojediněle je může bouře doprovázet krupobití a přívalové deště o intenzitě až 30 milimetrů. Během noci na úterý pak budou přecházet do vydatného deště. Místy naprší až 50 milimetrů," varovala již dříve Honsová.

[chooze:article;value:553857]

Výstraha platí od pondělních 14 hodin do půlnoci pro Středočeský (Benešov, Čáslav, Dobříš, Kutná Hora, Příbram, Sedlčany, Vlašim, Votice), Jihočeský, Plzeňský (Horažďovice, Klatovy, Nepomuk, Sušice), Královéhradecký (Dobruška, Kostelec nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou), Pardubický, Jihomoravský (Blansko, Boskovice, Brno, Břeclav, Bučovice, Hustopeče, Ivančice, Kuřim, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Rosice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Tišnov, Vyškov, Znojmo, Židlochovice), Olomoucký (Jeseník, Konice, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Prostějov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh) a Moravskoslezský kraj (Bruntál, Krnov, Rýmařov) a Vysočinu.

Od 17 hodin do půlnoci se bude výstraha vztahovat také pro Jihomoravský (Hodonín, Kyjov, Veselí nad Moravou), Olomoucký (Hranice, Lipník nad Bečvou, Přerov), Zlínský a Moravskoslezský kraj (Bílovec, Bohumín, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Hlučín, Jablunkov, Karviná, Kopřivnice, Kravaře, Nový Jičín, Odry, Opava, Orlová, Ostrava, Třinec, Vítkov).

Počasí bláznilo odjakživa, tvrdí Turek. Můžeme si za to sami, říká Nejedlová (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.