Tuleja ministrem nebude, sám se postu vzdal. Fiala má z toho radost

Pavel Tuleja ministrem pro vědu a výzkum nebude. ​"V posledních dnech vyšlo najevo několik mých selhání, kterých jsem si sice nebyl vědom, ale které nechci a nemohu relativizovat. Politická kultura v naší zemi je pro mě nesmírně důležitá a považuji za samozřejmé vyvodit z toho politickou odpovědnost," uvedl v reakci zaslané TV Nova Tuleja, jehož do funkce nominovala TOP 09.

[chooze:article;value:552561]

​"Žádný ministr nesmí být zatížen pochybnostmi o způsobilosti vykonávat svůj úřad, a proto se vzdávám nominace na ministra vědy, výzkumu a inovací vlády České republiky," dodal politik, jeho rozhodnutí uvítal i premiér Petr Fiala (ODS).

Hrad na Tulejovo rozhodnutí reagoval stručně. "Prezident Pavel vyčká na další návrh na ministra nebo ministryni pro vědu a výzkum od předsedy vlády a bude dál postupovat v souladu s ústavou," informovala prezidentská kancelář na síti X.

Pochybnosti vzbuzovaly Tulejovy publikace vědeckých článků v takzvaných predátorských časopisech. Ty část vědecké komunity neuznává.

Podle bývalé šéfky akreditační komise Vladimíry Dvořákové, ale zásadní problém nepředstavují. "Problematické by bylo až prokazatelné opisování," řekla pro TN.cz Dvořáková.

Helena Langšádlová končí jako ministryně pro vědu, výzkum a inovace (25/4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.