Meteorologové se přepočítali. Letní vedra budou ještě horší, než si mysleli

Meteorologové už dříve upozornili na to, že léto 2024 by mohlo být vůbec nejteplejším v historii měření. Vlny veder v Evropě by ale mohly být v budoucnu dokonce ještě extrémnější, než si odborníci dosud mysleli, píše web NewScientist.

Regionální klimatické modely, na které se meteorologové spoléhají, prý totiž nezohledňují znečištění ovzduší. Míra znečištění ale údajně v poslední době klesá, což způsobuje, že sluneční paprsky jsou naopak intenzivnější. Regionální modely tak prý podhodnocují skutečné oteplování v průměru o více než 1 °C.

"Hlavním důvodem, proč tyto regionální klimatické modely nedokázaly reprodukovat toto člověkem způsobené oteplování, je to, že většina z nich předpokládá, že znečištění ovzduší je konstantní," vysvětlil Dominik Schumacher ze Švýcarského federálního technologického institutu v Curychu.

[chooze:article;value:553575]

"Je to problém, protože mnoho evropských zemí se na tyto modely silně spoléhá. Využívají je k tomu, aby získaly informace o budoucích změnách, takže by skutečně měly při zachycení pozorovaného oteplení odvádět dobrou práci," zdůraznil.

Schumacher během prezentace své nové studie na setkání Evropské geofyzikální unie ve Vídni také uvedl, že do roku 2100 by modely mohly letní teploty podcenit až o více než 2 °C. Ačkoliv budou modely upraveny tak, aby klesající znečištění ovzduší zaznamenaly, bude to prý nějakou dobu trvat.

[chooze:article;value:553296]

Jak připomíná web CBS News, letos v létě bychom se měli připravit na vlny veder, dusno a sucho. A to napříč kontinenty. Vyplývá to ze sezónní předpovědi, kterou vydal Národní úřad pro oceán a atmosféru.

"Sezónní výhledy počasí, které počítají velká evropská a americká centra, se shodují, že v Evropě střední a potažmo nad starým kontinentem máme před sebou další teplotně nadprůměrné léto," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Podívejte se, jaká je předpověď počasí na víkend:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.