Manželé čekají na stavbu domu tři roky. Přišli o miliony a stále nemají kde bydlet

Na rok 2021 rodina z Mikulčič nikdy nezapomene. Jejich dům zpustošilo tornádo, které řádilo po jižní Moravě. Po živelní katastrofě byl abnormální nedostatek firem, ale i materiálu a rodina zůstala bez střechy nad hlavou. "Byl problém sehnat stavební firmu, která by měla čas a materiál. V obci visela reklama, našla jsem si Keramické domy z Brna a zaujala nás rychlost stavby. Byla osm měsíců od zahájení stavby a slibovali, že vše stíhají," začala Eva Ševelová. 

Příběh její rodiny odvysílala TV Nova loni v září v pořadu Střepiny. Podle původních slibů měli Vánoce 2022 už slavit v novém, a tak podepsali smlouvu a firmě převedli zálohu ve výši 2,7 milionu korun. Loni v létě už měli půl roku bydlet, ve skutečnosti měli jen vykopané základy a udělaný sklep a firma téměř nekomunikovala. Navíc byla se stavbou řada problémů. Na konci srpna 2023 proto Ševelovi odstoupili od smlouvy a požadovali navrácení částky. 

Redakce pořadu Na vaší straně proto oslovila nezávislou stavební firmu, aby zhodnotila, zda zhotovitel při stavě pochybil. "Není dodržený stavební projekt, izolace nedostatečná, stavba nedostatečná, výkopy nedostatečné, kontrola nedostatečná. Po monitoringu stavby je stavba profinancovaná maximálně 500 tisíc," sdělil majitel nezainteresované stavební firmy Jakub Lípa.

[chooze:article;value:551453]

​Tehdy jsme oslovili pracovníka společnosti Keramické domy, aby vše vysvětlil. "Řešíme to. Situace se má tak, že my nejsme tak velká firma, abychom veškeré práce byli schopni zajistit sami. To, co se stalo, není naše vina. My to s firmou, která to tam zkazila, řešíme, ale to je na soud. Máte pravdu, je to náš problém, protože jsme ji tam dodali, tak nejdříve musíme napravit to, co ta externí firma pokazila," poznamenal Václav Eliáš, zaměstnanec společnosti Keramické domy.   

Firma přislíbila, že když Ševelovi obnoví smlouvu, alespoň prostaví peníze, které jim rodina zaslala. "Byli tady v prosinci před Vánoci, udělali základovou desku, proběhlo měření, dobetonovávali základovou desku. Párkrát tu byli. Ze začátku chodili, než udělali desku, pak zjistili, že je krátká, a začali řešit, co dál. Potom ticho po pěšině. Ani nám nevolali, že je nějaký problém. Komunikace je to, co tu vázne," sdělila paní Ševelová.

Jednání firmy dostalo manžele do slepé uličky. Aby měli kde žít, museli se zadlužit. "Vzít si hypotéku, jelikož jsme jim dali skoro tři miliony. Takže na koupi domu už nezbylo a jsme zadlužení. Stěží to zvládáme," postěžovala si dále Eva Ševelová.

[chooze:article;value:553511]

​Zoufalá se na televizi opět obrátila s tím, že si neví rady. Firma ji prý ignoruje a stavba vázne. Manželé zaplatili i projektanta. "Je tu několik míst špatně. Když vezmu projektovou dokumentaci, kterou zpracovaly Keramické domy. Když pomineme, že od začátku je ta stavba špatně. Máme tu nějaké přesahy, které by měly být provedeny na základě zadání geodetem. Kamkoliv dám metr, tak to nesedí," nestačil se divit projektant Martin Osička.

Špatné přesahy jsou jedna věc, ovšem tím problémy zdaleka nekončí. Martin Osička vyjmenoval jednu závadu za druhou. Tou hlavní byla základová deska. "Jsou tady takové kovové jekly, je to velice nestandardní řešení. Ale nemáme k tomu žádné dokumenty. Nemám, co bych k tomu dodal," poznamenal projektant. "Jakým způsobem budou napojovat hydroizolaci objektu sklepa s hydroizolací části objektu, to tu nemají vůbec řešené. Když bude hydroizolace špatně udělaná, může dojít k tomu, že bude vlhkost, v nejhorším případě budou mít plíseň mezi podlahou. To je problém, který kdyby se do budoucna řešil, je v řádech několika set tisíc, ne-li milion korun," dodal Osička.

Stav rozestavěné základové desky je beze změn už od ledna. Začátkem tohoto roku tam Ševelovi dělníky viděli naposledy. Nemají tak ani dům, ani peníze, které firmě zaplatili. 

[chooze:article;value:553518]

​Redaktoři Na vaší straně se proto spolu s právničkou pokusili telefonicky spojit s jednatelem společnosti Keramické domy, ale marně. Proto se obrátili na zaměstnance, který nejčastěji chodil na stavbu. Alespoň do doby, než nastaly první větší komplikace. Ten ale po krátkém úvodu zavěsil. 

Jednatele firmy Patrika Šnoblta redakce zastihla až v sídle společnosti. Oháněl se svým právním zástupcem, na dotaz, zda bude firma to, na čem se se Ševelovými dohodla, realizovat, nereagoval. Později se ale postoj změnil. "My samozřejmě od toho nedáváme ruce pryč a snažíme se tu ústní dohodu dodržet," řekl Šnoblt. Dodal, že montáž panelů na domě proběhne. "Z naší strany je v plánu," sdělil. Ševelovi věří, že to nejsou prázdné sliby. Jinak se obrátí na soud.

"Já bych na základě prohlášení jednatele společnosti vyčkala do května, co se bude dít, zda přizpůsobí panely a stavbu desce tak, jak ji postavili, anebo zda dojde k tomu, že opět jejich slova nebudou platit, že budou hledat další výmluvy, jak se z toho vykroutit. Moje nejlepší doporučení, co mám, je: Přestože zazněla ústní dohoda o tom, že stavba bude realizována, tak bych odstoupila od této ústní dohody a vrátila bych se k systému, že budou požadovat veškeré plnění, co jim Ševelovi poskytli," poradila právnička Denisa Rohanová.

[chooze:article;value:553323]

Rady, jak nenaletět nepoctivé stavební společnosti

Recenze na internetu

Když jste si vybrali stavební firmu, podívejte se, jaké jsou na ni ohlasy. Rozhodně nestačí přečíst recenze na webových stránkách firmy, ty si je mnohdy píšou samy. Zkušenosti hledejte na webech, které se hodnocením společností zabývají.

Referenční stavby

"Je dobré pobavit se s nimi o tom, které stavby prováděli. Oni by vám měli dát bez problémů adresy domů, co dělali. Spousta firem má vzorové domy. Je dobré vidět, jak to dílo vypadá v reálu. Ono se taky velmi často stane, že tam potkáte majitele. A s ním se můžete pobavit, jak ta výstavba probíhala," řekla Rohanová.

Předložený rozpočet

"Každá firma by vám měla vydat rozpočet stavby. Je to věc, která je pro vás směrodatná, chcete vědět, kolik vás stavba bude stát. Má to samozřejmě svá úskalí, která by vám měl posléze vyřešit váš stavební dozor," upozornila právnička.

Stavební dozor investora

Odborníci radí zaplatit svůj stavební dozor, a to i v případě, kdy jen rekonstruujete. 

Prostudovaná smlouva

"Smlouva o dílo je to nejdůležitější pro vás i společnost. Je opravdu potřebné číst smlouvy slovo od slova. Někdy je potřebné požádat právního zástupce. Určitě nedoporučuji nikomu podepisovat smlouvu, ve které není stanovena konečná cena," dodala Denisa Rohanová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.