Zkouška sirén se nepovedla. Ve městě málem vypukla panika

Oslavy Svátku práce a dne lásky v Prostějově přerušily úderem 12. hodiny sirény. I když byla první středa v měsíci, kdy je jejich celostátní zkouška, město spustilo jiné hlášení. "Dnes 1. 5. 2024 proběhla v poledne pravidelná zkouška sirén. Bohužel technickou chybou zaznělo na začátku zkoušky zároveň i hlášení svolávající hasiče," omluvilo se vedení města na sociální síti.

Mnozí nevěděli, co se děje. A svou nelibost dali hned najevo. "Lekla jsem se," reagovala na facebooku paní Petra. "Už jsem klepal na kino Metro, že se chci schovat do krytu, dneska nikdy nevíte. Ale nikdo neotvíral!" napsal s dávkou ironie další přispěvatel, který vystupuje pod přezdívkou Deryll Freeman.

[chooze:article;value:519918]

Ve stejném duchu komentoval situaci i pan Honza. "Nabral jsem dvě bandasky vody a vytáhl kolo, že se vydám na nejbližší hasičskou zbrojnici, ale pak, deset minut nato, zazněla zkouška sirén, tak jsem zase sesedl. No, a nyní vážně, víte, co by kdo dělal, kdyby to nebyl cvičný poplach jako každý měsíc? Za ty roky jsme si na to zvykli jako na kulisu, jakýsi zvukový kolorit města," napsal. "Je dobře, že na to stránka upozornila. Spousta lidí zbytečně plašila," zapojila se do diskuze uživatelka Lenusch Ka.

"Nikdo si nepřišel stěžovat, ohlas lidí nebyl negativní. Mnozí naopak říkali, že chyba se stát může, a chápali to," řekli TN.cz představitelé města.​

Podle reakcí lidí na facebooku přitom nebyl Prostějov jediný, kde se tato chyba stala. Stejná situace byla údajně i v obcích Šubířov nebo Hrubčice, ale i v Olomouci. "I v Olmíku byl požární poplach," napsala sledující paní Barbora. Podle některých se to stalo i na několika dalších místech v kraji.

Hasiči z Vrahovic do kauzy vnesli jasno. "Byl to celokrajský problém," upřesnili na sociální síti. 

Zkouška sirén je pravidelné ověřování provozuschopnosti jednotného systému varování a informování obyvatelstva. Sirény slouží k varování v případě požáru, přírodních nebo průmyslových katastrof, v době války se pak používají k vyhlašování leteckých nebo chemických poplachů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.