Putin chtěl na přehlídce vyděsit Západ. Nakonec se ale pořádně ztrapnil

Vojenské vybavení včetně tanků údajně zabavených na Ukrajině vystavují Rusové od středy v parku Vítězství na počest konce druhé světové války. Chlubí se asi 30 tanky, ozbrojenými vozidly a dalšími zbraněmi, které podle Kremlu Kyjevu zaslaly Spojené státy, Spojené království, Německo, Francie, Švédsko, Austrálie nebo Jihoafrická republika, informoval web Euronews.

"Naše vítězství je nevyhnutelné!" stojí na nápisech u tanků. Přehlídku podpořil i Vladimir Putin.

Okamžitě začaly pochyby o autenticitě "zabavené" výzbroje. Na jednom z vozidel je totiž jihoafrická vlajka. Země přitom od ruské invaze žádné zbraně Ukrajině neposlala.

[chooze:article;value:553115]

Už jenom to, že na tancích jsou vlajky, je podle expertů oslovených webem Express podivné. "Jsem si naprosto jistý, že žádné britské vybavení, které jde na Ukrajinu, nemá státní vlajku, kromě té ukrajinské. My jim to zboží darujeme. Patří jim to, takže všechny ty britské vlajky, hvězdy a pruhy, německé vlajky atd., které jsou na nich patrné, tam byly se stoprocentní jistotou někým dány. Pravděpodobně Rusy," řekl bezpečnostní expert Michael Clarke.

Další britský odborník Peter Caddick-Adams upozornil, že vlajky se nedávají na tanky, ale vyvěšují se. "Vzhledem k tomu, že byly dodány na Ukrajinu, očekávali bychom ukrajinské insignie. Jedná se o jedno ze 75 ojetých vozidel zakoupených ve Velké Británii a dodaných ve dvou dodávkách v roce 2015," míní.

[chooze:article;value:551997]

Navíc už je podle nich stejně Rusko nemůže použít jinak než jako propagandu. Podle Caddicka-Adamse by totiž hrozilo, že si tank sami Rusové zasáhnou. 

"Jako ukořistěná západní vozidla by je Rusové na bojišti používali jen velmi těžko, protože nemají náhradní díly, údržbu a ve většině případů ani správnou ráži munice pro jejich provoz," dodal Clarke.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.