Oblíbený řetězec dostal obří pokutu. Zákazníkům léta lhal o původu zboží

Řada Čechů hlavně z příhraničních oblastí si stále neodpustí nákup v Polsku, a to hlavně v obchodech řetězce Biedronka. Ten se ale dostal do pořádných problémů. Za zavádějící informace o původu některých druhů zeleniny a ovoce musí zaplatit obří pokutu, napsal na sociální síti X polský Úřad pro hospodářskou soutěž. V přepočtu je to zhruba 350 milionů korun.

Odvolací soud výši pokuty potvrdil. "Úplné a spolehlivé informace o nabízených produktech jsou povinností podnikatele," stojí ve verdiktu. 

[chooze:article;value:552954]

Úřad si pochybení všiml u produktů, jako jsou například mrkev z Belgie, česnek ze Španělska nebo okurky z Ukrajiny. Na prodejním štítku přitom řetězec tvrdil, že vše je vypěstované v Polsku, upřesnil web Wirtualne Media. Inspektoři v letech 2019 až 2021 zkontrolovali 263 obchodů Biedronka po celém Polsku, v 73 z nich objevili zmíněné nedostatky. "Tato porušení byla systémová a dlouhodobá," řekl těsně po inspekci šéf protimonopolního úřadu Tomasz Chróstny.

Majitel řetězce portugalská skupina Jerónimo Martins si to ale nechce nechat líbit a k důkazům má výhrady. "Důkazy nebyly v tomto případě shromážděny objektivně a jejich kvalita a úplnost vzbuzují vážné výhrady," reagovala podle webu firma.

Na začátku letošního roku řešil řetězec jiný problém. Zákazníci si stěžovali na aplikaci Moje Biedronka. Ta po aktualizaci fungovala mnohem hůř, nebo dokonce nefungovala vůbec. Tuto aplikaci má přitom i řada Čechů. "Aktuálně máme dočasný technický problém, na jehož řešení intenzivně pracujeme. O vyřešení situace budeme informovat," napsal tehdy zákazníkům diskont.

Jeden z největších polských maloobchodních řetězců by měl co nevidět vstoupit i na slovenský trh. První prodejny tam hodlá otevřít koncem letošního roku, informoval loni polský zpravodajský web Interia Biznes.   

Zlaté časy českých e-shopů skončily. Drtí je inflace i zahraniční konkurence (01/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.