Lidstvo způsobilo katastrofu. Příroda už říká dost a nejspíš bude ještě hůř

Klimatická změna, která způsobuje tání ledu na Antarktidě, vedla k velkému vymírání mláďat tučňáků císařských. Ve své studii to zjistil vědci z British Antarctic Survey.

Tučňáci totiž vychovávají svá mláďata na ledu u pobřeží. Vzhledem k tání se ale kry často rozpadnou a mláďata skončí v moři dříve, než jim naroste voděodolné peří. V ledové vodě tak zahynou.

Pokud bude znečišťování životního prostředí pokračovat dále stejným tempem, podle vědců do konce století vyhyne 99 % tučňáků. "S oteplováním kontinentu dochází k dřívějšímu uvolňování ledu, což vede k vyšší úmrtnosti mláďat. Vzhledem k tomu, že v mnoha koloniích přežívá méně mláďat, je pravděpodobné, že řada současných hnízdišť se časem stane neudržitelnými a celková populace se sníží. To je budoucnost, kterou předpovídají naše klimatické modely," řekl vědec Peter Fretwell.

[chooze:article;value:544945]

Umírání tučňáků sledují britští odborníci od roku 2018. Více mláďat než loni uhynulo jen v roce 2022. Loni tak tání zasáhlo 14 z 66 kolonií. Předloni 19, připomněl web CDN. Fretwellovi tak dodává optimismus, že se možná zvířata začala přizpůsobovat.

"Skutečnost, že toto adaptování pozorujeme v nejhůře postižených koloniích, nám dává určitou naději, že ptáci mohou reagovat na měnící se prostředí a přesunout se za stabilnějším ledem. Zdá se také, že celková úroveň koncentrace mořského ledu se ne vždy promítá do brzkého rychlého rozpadu ledu v koloniích, přičemž důležitou roli hrají i menší regionální faktory, jako je například přetrvávání cyklů El Niño a La Niña," poznamenal Fretwell.

"Tučňáci mají omezené možnosti přizpůsobení. Existuje jen několik míst, kam se mohou dostat," dodal však.

Spolek nabízí práci snů. Můžete na Antarktidě sčítat tučňáky (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.