Bartoš chce nájemní bydlení pro rizikové skupiny. Za byty mají ručit obce

Více než 150 tisíc obyvatel Česka se podle ministerstva pro místní rozvoj nachází v bytové nouzi. Zhruba dvě třetiny z toho jsou rodiny s dětmi. Po republice je přitom aktuálně zhruba 200 tisíc volných bytů. "Pronajímatelé se třeba bojí, že jim tam někdo způsobí škodu, že přestane platit nájem a oni se toho nedomohou," řekl Jan Schneider, ředitel politiky na ministerstvu pro místní rozvoj.

Ministr Ivan Bartoš (Piráti) tak přichází s návrhem takzvaného garantované bydlení, které má majitele nemovitostí motivovat k tomu, aby bydlení pronajali i rizikovým nájemcům. "V případě, že dojde k tomu, že by tam vznikl dluh na nájemném, eventuálně kdyby došlo k poškození, tak se to z té garance proplatí," upřesnil Jan Schneider.

Garanty by měli být především obce nebo poskytovatelé sociálních služeb. Pomoci by to mělo nejzranitelnějším skupinám obyvatel. "Určitě by významně napomohl k snížení odebírání dětí z rodin a umísťování do nějakého typu státní péče," uvedla Barbora Křižanová, projektová manažerka iniciativy 8000 důvodů nadace J&T.

[chooze:article;value:552603]

​"Starší lidé, kteří žijí osaměle, jsou opravdu ohroženi bytovou chudobou. Často žijí v nevyhovujících podmínkách," přidala Aneta Mundok Nitschová, vedoucí Linky důvěry Senior.

Novelu ale kritizuje Svaz měst a obcí i pronajímatelé. "Města a obce nemohou ručit za případné závazky třetích stran, bude to pro nás velmi komplikované, protože budeme muset velice obtížně kontrolovat co se v těch kterých bytech děje a jakým způsobem pak budeme ty škody a v jaké výši platit," nesouhlasí Radka Vladyková ze Svazu měst a obcí.

"Myslím si, že je to moc velký moloch, který bude znamenat vytvoření spousty nových úřednických míst a bude stát strašné peníze. Rozhodně to nevyřeší celkový problém s dostupností bydlení," sdělil předseda Občanského sdružení majitelů domů Milan Krček.

"Jedná se o rozsáhlý a nákladný administrativní systém, který ovšem sám o sobě nečiní bydlení dostupným. Bylo by asi třeba omezit okruh osob v bytové nouzi. Takto vymezený okruh je velice široký," řekl předseda Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků František Lebl.

[chooze:article;value:551841]

​Kritici novely navíc oponují, že problémovým nájemníkům nakonec budou platit škody a nájem právě občané ze svých daní.

Ministr Bartoš novelu hájí. "Peníze na bydlení s garancí bude poskytne stát, ve kterém bude zhruba 270 milionů korun. Pro obce to není povinné. Lidí, kteří poškodí byt, není mnoho, asi 85 procent platí nájem řádně," řekl Bartoš. 

S novelu ale nesouhlasí opoziční ANO. Poslankyně Klára Dostálová tvrdí, zákon o podpoře bydlení bude matoucí pro všechny občany. "Je to jen zákon o sociálním bydlení. Chybí v něm podpora například družstevního, nájemní nebo obecního bydlení, aby se k bydlení dostali jak senioři, tak i mladé rodiny. Takhle je zákon napsán jen zhruba pro 154 tisíc lidí v bytové nouzi. Vznikne takhle v podstatě státní realitka. Takhle se zákon podpořit nedá," řekla místopředsedkyně Sněmovny za ANO Dostálová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.