Zakladatel největší kryptoburzy na světě půjde do vězení za praní špinavých peněz

Americká stanice CNN uvedla, že Zhao se před úterním soudním slyšením omluvil za chyby, kterých se dopustil jako generální ředitel kryptoburzy Binance, kterou založil v roce 2017. "Slovy nelze vyjádřit, jak hluboce lituji svých rozhodnutí, která vedla k tomu, že jsem se ocitl před soudem," uvedl v dopise soudci. "Ujišťuji vás, že se to už nikdy nebude opakovat," slíbil.

Společnost Binance loni na podzim v rámci koordinovaného urovnání s federální vládou souhlasila se zaplacením více než čtyř miliard dolarů na pokutách a dalších sankcích. Společnost přiznala, že se podílela na aktivitách, které sloužily pro praní špinavých peněz, na nelicencovaných převodech peněz a porušování sankcí.

[chooze:article;value:528052]

Sedmačtyřicetiletý Zhao, jehož osobní jmění agentura Bloomberg odhadla na téměř 40 miliard dolarů, souhlasil s odstoupením z funkce generálního ředitele a zaplacením pokuty ve výši 200 milionů dolarů.

Soudce Richard A. Jones, který případ u soudu v Seattlu projednával, uvedl, že Zhao převzal odpovědnost za své trestné činy a je nepravděpodobné, že by znovu porušil zákon. "Vaše chování neospravedlňuje trest 36 měsíců," citoval deník New York Times soudce Jonese. Obžalovaného nazval "mužem oddaným rodině a obětavým člověkem" a ocenil jeho "ohromující úspěch" při budování Binance.

https://twitter.com/CNN/status/1785408840428617745

Po několikaletém vyšetřování došly americké úřady loni v listopadu k závěru, že Binance, považovaná za největší kryptoburzu na světě, umožňovala na platformě působení závadových subjektů, které zprostředkovávaly transakce spojené se sexuálním zneužíváním dětí, drogami a financováním terorismu. Binance navíc neměla mechanismy, které by označovaly nebo hlásily podezřelé transakce kvůli riziku praní špinavých peněz.

Přesný termín nástupu do vězení zatím není znám. Jeho právníci požádali soudce o urychlení procesu a o to, aby si trest odpykal ve federální věznici SeaTac v oblasti Seattlu. Zhaovo odsouzení je dalším letošním významným trestem v rámci kampaně ministerstva spravedlnosti zaměřené na potírání kriminality v kryptoprůmyslu. V březnu byl Sam Bankman-Fried, zakladatel zkrachovalé burzy FTX a Zhaův někdejší obchodní rival, odsouzen k 25 letům vězení za podvod.

Kryptoskeptici nahlíží na byznys s kryptoměnami v hodnotě dvou bilionů dolarů s nedůvěrou a tvrdí, že ministerstvo spravedlnosti pořád neudělalo v boji proti virtuálním měnám dost. "Zločin se vyplácí. To je vzkaz, který dnes vyslalo ministerstvo spravedlnosti," uvedl v úterním prohlášení Dennis Kelleher, generální ředitel neziskové organizace Better Markets. "Dokonce ani neobvinilo Zhaa z praní špinavých peněz. Byl obviněn pouze z toho, že neměl program proti praní špinavých peněz. To je méně než facka," podivuje se.

Vzpruha pro Bitcoin. Možnost koupit ho zprostředkovaně zvýšila jeho hodnotu (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.