V Chorvatsku extrémně zdražila zmrzlina. Cenám nevěří ani místní

Oblíbená osvěžující pochoutka, na které si během prázdnin v Chorvatsku pochutnávají děti i dospělí, výrazně zdražila. Podle deníku Dnevnik letos zmrzlinu pod dvě eura nepořídíte. V turisty oblíbených destinacích se ceny vyšplhaly i ke čtyřem eurům, tedy zhruba ke sto korunám. A to ještě ani nezačala sezóna.

Například ve Splitu stojí kopeček zmrzliny 3,90 eura, tedy zhruba 98 korun. Podle deníku Dalmatinski Portal utratila takovou částku za malou porci zmrzliny, kterou koupila pro své dítě, i jedna z místních žen. Ještě větší šok jí způsobilo zjištění, že největší možná porce stála 11 eur. "Sezóna se blíží, podle staré dobré praxe není pochyb o tom, že se bude ještě zdražovat," uvedl deník.

[chooze:article;value:553243]

Nárůst cen zaznamenali lidé i v Záhřebu. "Dneska jsem si dopřála kopeček zmrzliny u nás v Dubravě a dost mě to překvapilo. Zmrzlina stojí dvě eura. Myslím, že to přehánějí," sdělila podle deníku Dnevno obyvatelka hlavního města. A ostatní s ní souhlasili. "Zmrzlinu mám rád, ale za dvě eura si ji určitě nedám," rozohnil se další z nich.  

Mnozí z místních se domnívají, že za takovými cenami stojí přechod z kuny na euro. "Myslím si, že zmrzlina zdražila víc než cokoliv jiného. Je vidět, co nám euro přineslo," zuřil Mario. "Pamatujeme si dobu, kdy byla cena kopečku zmrzliny dva a půl, maximálně tři kuny. Teď se všechno přepočítalo na eura," dodala Klára ze Splitu.

Levná dovolená v Chorvatsku je minulostí. Češi volí raději jiné destinace:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.