Je to vážné, burcují meteorologové. Léto 2024 může znamenat katastrofu

Rok 2023 byl nejteplejším rokem v historii a zdá se, že letošní rok mu je už nyní velkou konkurencí. "Naše klima se mění, otepluje se kvůli emisím ze spalování fosilních paliv a s tím se mění i naše počasí. Je možné, že letošní rok může být ještě teplejší," vysvětlují meteorologové z portálu CNET.

"Pokud se podíváme na prognózu na další tři měsíce v dlouhém rozmezí, naznačuje to, že trend oteplování by mohl pokračovat. A tak by rok 2024 mohl soupeřit s rokem 2023 jako nejteplejší rok v historii, což je velmi děsivé," upozornila meteoroložka Chloe Brimicombeová. 

Podle meteoroložky Dagmar Honsové se navíc extrémní teploty nevyhnou ani Evropě. "Sezónní výhledy počasí, které počítají velká evropská a americká centra, se shodují, že v Evropě střední a potažmo nad starým kontinentem máme před sebou další teplotně nadprůměrné léto," upozornila.

[chooze:article;value:549909]

S parným létem se ale budou muset vypořádat například i ve Spojených státech amerických. Kombinace horka a malého výskytu bouřek by navíc mohla v některých částech USA zvýšit riziko sucha a lesních požárů.

Horké dny budou představovat problém i pro Afriku. V problémech je podle deníku Climate Change News zejména jižní část kontinentu. Tu už nyní sužuje velké sucho, které ničí úrodu. Právě Jižní Afrika je přitom velkým pěstitelem přenice, kukuřice, citrusů, nebo třeba vinné révy.

​Změny klimatu by tak podle meteorologů mohly způsobit škody globálních rozměrů. "Jak se klima bude nadále oteplovat, bude většina oblastí vystavena zvýšenému riziku některých typů extrémního počasí," říká Russell Vose, vedoucí oddělení pro monitorování a hodnocení v americkém Národním středisku informací o životním prostředí NOAA. "Extrémní počasí bude mít rozsáhlý dopad na průmysl, společnost i jednotlivce," dodávají odborníci. 

Předpověď pro tento týden: Po vysokých teplotách přijde změna. Česko potrápí i bouřky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.