Kdy půjdete do důchodu? Podívejte se, co pro vás znamená vládní reforma

Předsedové vládních stran na úterní tiskové konferenci zdůrazňovali, že současných důchodců se reforma vůbec nedotkne. Další generace ale čeká změna výpočtu důchodu i pozdější odchod do penze.

"První změna přichází pro ročníky narozené po roce 1965 včetně. Tam už budeme postupně navazovat na mechanismus, kdy se bude stanovat hranice věku odchodu do důchodu na základě doby dožití populace," avizoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Více lidí se ale už nejspíše bude týkat i nižší růst důchodů. "Od roku 2026 postupně v případě výměry nových důchodů dojde k úpravě tempa růstu, nové důchody stále porostou, tak jak v důchodové reformě navrhujeme. Když to vezmeme v desetiletém cyklu, tak by důchody rostly o 12 tisíc v průměru, ty nové takto vyrostou o 10 tisíc korun v průměru," vysvětlil Jurečka.

[chooze:article;value:553294]

Podle dřívějších propočtů ministerstva by tedy lidé narození v roce 1965 jít do důchodu v 65 letech a 2 měsících, lidé narození v roce 1972 v 65 letech a sedmi měsících.

O lidech narozených později nechtěl zatím spekulovat. Pravděpodobně ale bude věk odchodu do důchodu dál růst. 

Za posledních 20 let totiž podle dat Českého statistického úřadu u mužů stoupla průměrná doba dožití o tři roky. U žen o 2,5 roku. 

"Důchodový věk se stanoví tak, že se k věku 65 let přičte přírůstek naděje dožití pojištěnce. Přírůstek naděje dožití pojištěnce se stanoví tak, že se od prostého aritmetického průměru naděje dožití mužů ve věku 50 let a naděje dožití žen ve věku 50 let zjištěné Českým statistickým úřadem pro kalendářní rok, v němž pojištěnci dosáhnou tohoto věku, odečte prostý aritmetický průměr naděje dožití mužů ve věku 50 let a naděje dožití žen ve věku 50 let zjištěné Českým statistickým úřadem pro rok 2015," píše vláda v návrhu zákona.

[chooze:article;value:552699]

Pokud je vám tedy 30 a příštích 20 let bude růst naděje na dožití stejný, měli byste se v 50 dozvědět, že do důchodu půjdete v 67 letech. Průměrná doba dožití by v té době měla být 81,52 let. Stále by tak v průměru měli lidé strávit v důchodu 21,5 roku.

Čísla je ale potřeba brát s rezervou. Je totiž dost pravděpodobné, že naděje na dožití poroste rychleji než posledních 20 let. Tu totiž v posledních pěti letech snížila pandemie covidu.

Jiné to bude pro lidi, kteří budou mít nárok na dřívější důchod. To jsou zaměstnanci na pracovištích s riziky kategorie 4 a části kategorie 3, tedy u těch s vyšší fyzickou zátěží, vibracemi, zátěží teplem a chladem.

[chooze:article;value:552814]

"Bude to například výčet zdravotních sester se specializací, kde rizika na pracovišti byla vyhodnocena, nebo osob, které pracují v osobní péči ve zdravotnictví či sociální oblasti, příslušníci hasičského záchranného sboru i ostatních jednotek, pracovníci v lesnictví, kováři, skláři nebo ti, kteří obsluhují důlní zařízení, chcete-li lidově horníci," vyjmenoval dříve Jurečka konkrétní profese.

Pravděpodobně by nárok na předčasný důchod mohli mít i zedníci, kamnáři, dlaždiči, modeláři, slévači ve slévárnách, svářeči, řezači plamenem, pracovníci na zpracování plechu, seřizovači a obsluha obráběcích strojů a několik dalších profesí. Vše bude vyhodnocovat hygiena a ministerstvo zdravotnictví.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.