Vyhrocený Majáles v Praze. Peníze za kelímky všem vrátíme, tvrdí pořadatel

Nedostatečná hotovost organizátorů na místě a neochota návštěvníků počkat na hotovost. To podle pořadatelů stálo za problémem, který vygradoval v policejní zásah na víkendovém pražském majálesu. Názory pořadatele a návštěvníků na celý incident se ale rozcházejí.

"Došly peníze a v normálním světě se prostě řekne: Dejte nám 15 minut a doplníme to. Ale v tu chvíli, kdy došly peníze, tak to trvalo 2 až 3 minuty a přišly útoky. Buď udělal chybu někdo v týmu, nebo se stalo něco vzácného, co vám jde mimo statistiky," tvrdí pořadatel Majálesu Michal Šamánek. 

"Co já vím, tak organizátoři tam na začátku v tom stanu jim něco říkali, ať počkají, než donesou ty peníze. Pak ale došla security, policie a dál to už všichni známe," komentuje Adam Růžička, účastník akce. "Pořadatelé nám nic neřekli, jenom se sbalili v momentě, kdy tam dorazila policie. Od té jsme se dozvěděli, že tam máme počkat 15 minut, jestli nám něco neřeknou, ale nic jsme se nedozvěděli," doplňuje další návštěvník David Hyský.

[chooze:article;value:553042]

​Po dvou dnech lidem konečně svitla naděje, že se nevyplacených peněz dočkají. Jak přesně to bude probíhat a jak rychlá bude refundace, to by mělo být jasné tento týden ve středu.

Česká obchodní inspekce ani finanční správa se případem v tuto chvíli zabývat nehodlá. Celou věc ale prošetřuje policie. "Pražská policie se i nadále zabývá konfliktem mezi personálem a návštěvníky majálesu a samozřejmě i tím, co konfliktu předcházelo. Mimo jiné vyhodnocujeme kamerové záznamy," informoval mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

​Na sociálních sítích se objevilo také video ze zásahu policistů. Jeden z nich ze sedla koně udeřil obuškem do hlavy jednoho z návštěvníků. "Jednání policisty již prověřuje odbor vnitřní kontroly, jenž se mimo jiné zabývá okolnostmi, které na videu nejsou zachyceny, kdy lidé tahali za uzdu koně. Vyhodnocujeme i přiměřenost použití donucovacího prostředku," uvádí policie na síti X.

[chooze:article;value:532302]

Kauza kolem kelímků ale není první vroubek pořadatelů. Před týdnem a půl byly problémy i na hradeckém Majálesu. "Vznikaly fakt obrovské kolony, v té jsme zůstali čtyři hodiny, takže jsme se vůbec nedostali na první interprety a i ty další," tvrdí účastnice hradecké akce Lucie Pacáková.

"Pořadatel má povinnost držet hotovost ve výši vybraných záloh, vyplývá to ze smlouvy, kterou má pořadatel uzavřenou s návštěvníky tzv. mlčky, konkludentně," tvrdí právník ze Sdružení obrany spotřebitelů Ondřej Zelenka. Podle jeho slov organizátor sobotního Majálesu ale zvolil složitý a ne úplně standardní způsob vybírání plateb, protože umožnil, požadoval bezhotovostní platbu za kelímky, ale požadoval zpětné vyplacení za ně v hotovosti. "Hotovost ale měl mít tu hotovost připravenou," upozornil Zelenka. 

Kauze okolo Majálesu v Praze se budou věnovat také kolegové z pořadu Na vaší straně už tento čtvrtek ve 23 hodin.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.