Lidstvo může ohrozit nová mutace chřipky. Vracíme se do roku 2020, bojí se lékař

Epidemie ptačí chřipky se rychle šíří. Americké federální orgány v úterý uvedly, že vzorky pasterizovaného mléka z celé země byly pozitivně testovány na neaktivní zbytky viru ptačí chřipky, který infikoval dojnice.

Virové fragmenty podle úřadů nepředstavují hrozbu pro spotřebitele. "K dnešnímu dni jsme nenašli nic, co by změnilo naše hodnocení, že komerční dodávky mléka jsou bezpečné," citoval ve stejný den list New York Times prohlášení Úřad pro potraviny a léčiva. Tyto stopy v mléce ukazují, že epidemie je u skotu rozšířenější, než se dosud předpokládalo. 

Mnohem větší obavy u odborníků vyvolává fakt, že se virus ptačí chřipky H5N1 poprvé šíří přímo ve stádech, to znamená ze savce na savce. Bojí se tak, že by mohl zmutovat a posléze se šířit i mezi lidmi, upozorňuje deník Business Insider

Na světě existují stovky známých případů nákazy člověka ptačí chřipkou. Přenos z člověka na člověka zaznamenám nebyl. To by se právě s novou mutací mohlo podle vědce ze Světové zdravotnické organizace (WHO) Jeremyho Farrara změnit. 

[chooze:article;value:543228]

"Pokud se nemoc bude dál šířit mezi zvířaty, nakonec způsobí problémy i lidem. Jednak může hrozit nedostatek jídla kvůli vybíjení stád nebo se to začne šířit mezi lidmi," potvrzuje Farrarovy obavy Jerome Adams, lékař z Purdueovy univerzity v americkém státě Indiana. 

Souhlasí s tím, že současné riziko je pro lidi nízké, obává se ale, že úřady USA dělají mnoho chyb, které se podobají těm na počátku pandemie covidu. Vracíme se tak podle něj v podstatě do roku 2020.

"H5N1 je chřipková infekce, která začala u drůbeže a kachen, v posledních letech se ale rozšířila a stala se globální zvířecí pandemií," řekl už v polovině dubna Farrar.

Kvůli ptačí chřipce museli veterináři vybít koncem února chov vzácných slepic na Třebíčsku (2/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.