Čína provádí zásadní změny v armádě. Budeme bojovat a vítězit, prohlásil Si

Čínský prezident Si Ťin-pching oznámil neočekávanou novinku. Ta se dotýká ČLOA. Jak informoval čínský portál People's Daily, vznikla nová odnož armády, označovaná jako Informační podpůrné síly.

Jak uvedl Wu Čchien, mluvčí čínského ministerstva obrany, podle čínského portálu CGTN, Informační podpůrné síly jsou "zcela novou strategickou odnoží ČLOA a klíčovým základem koordinovaného vývoje a využití systému informačních sítí".

Si zdůraznil ve svém projevu, že tyto síly hrají důležitou roli při rozvoji čínské armády a její schopnosti bojovat a vítězit na moderním bojišti.

​Jak uvedla čínská zpravodajka americké CNN Nectar Ganová ve svém komentáři, jedná se o velmi nečekaný krok čínského vedení. Podle ní má za cíl zvýšit možnosti přímé kontroly prezidenta Si nad strategickými možnostmi armády a přípravu na moderní válčiště se zapojením umělé inteligence a informačních technologií.

[chooze:article;value:552928]

Změny v čínské armádě mohou být také reakcí na loňský incident s čínským špionážním balónem, který USA sestřelily nad svým územím. Balón se zřejmě nad USA dostal omylem a Si pravděpodobně o této misi, jejímž důsledkem bylo zhoršení vztahů mezi oběma velmocemi, vůbec nevěděl.

Vztahy mezi USA a Čínou jsou čím dál napjatější. Přesto tento týden v Pekingu proběhlo setkání amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena s prezidentem Číny. Si po setkání zdůraznil, že země musí hledat společnou řeč, než aby spolu soupeřily. "Čína je ráda, že vidí sebevědomé, otevřené a prosperující Spojené státy. Doufáme, že USA se také mohou dívat na čínský vývoj pozitivně. To je základní problém, který je potřeba řešit," zdůraznil. 

Čína podle sinologa Martina Kříže investuje velké výdaje do armády a technologií a dříve nebo později se se Spojenými státy vojensky střetne, zatím ale není schopna války. "Toho se teoreticky ani nemusíme dožít. Doba, kdy Čína vojensky dorovná rozpočet Spojených států, je ještě daleko a zatím ještě není schopna se utkat v otevřeném konfliktu," řekl v rozhovoru pro TN.cz.

Asistent německého europoslance měl předávat informace Číně. Podívejte se na dubnovou reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.