Brdy mají novou přírodní památku. Pod ochranou je louka plná masožravek

Chráněná krajinná oblast Brdy má nový přírůstek. Ochranáři se zaměřili na louku jménem Licitana, která se stala novou přírodní památkou. Louka má na rozlohu zhruba 2,6 hektaru a nachází se u Malého Drahlína na Příbramsku.

Ochranu si louka vysloužila především svou unikátností. "Je to jedinečné místo, podobná už z naší krajiny skoro vymizela. Najdeme tu silně podmáčená prameniště, rostou tu rašeliníky i houby," líčila Správa CHKO Brdy.

[chooze:article;value:549912]

Na silně zamokřené louce rostou mimo jiné také masožravé rostliny. Jedná se především o rosnatky, které jsou proslulé lapáním hmyzu pomocí lepkavé šťávy připomínající kapičky rosy. Licitanu si oblíbili také hadi, podle ochranářů tam přežívají zmije i užovky obojkové.

Ochrana podobných oblastí, jako je louka u Malého Drahlína, je složitá. "Louka na Licitaně ležela dlouho ladem a z větší části zarostla náletem. Za pomocí majitelů pozemků se podařilo opět nastolit bezlesí, ale každý rok je potřeba znovu nasadit křovinořezy a pilky, aby se do oblasti neroztahovaly olše, vrby nebo ostružiny," vysvětlila Správa CHKO Brdy.

Českou republiku sužují až dvě stovky invazivních druhů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.