Poplach na Tchaj-wanu. Čína překročila linii, k ostrovu vyslala vojenské stíhačky

Aktivitu čínských vojenských letounů v oblasti zaznamenalo tchajwanské ministerstvo obrany v sobotu v 9:30 (3:30 SELČ), informovala agentura Reuters a upozornila, že se tak stalo záhy poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken odjel z oficiální návštěvy Pekingu. Mělo jít o letouny různých typů.

"Dvanáct letadel překročilo střední linii a vstoupilo do severní a centrální identifikační zóny protivzdušné obrany Tchaj-wanu," uvedlo ministerstvo obrany. Právě citlivá střední linie dělí Tchajwanský průliv a Tchaj-pej ji považuje za neoficiální hranici mezi zeměmi.

[chooze:article;value:551475]

Podle portálu The News Mill mají poblíž ostrova operovat také čínská vojenská plavidla. Resort je přesvědčený, že letouny spolu s loděmi provádí hlídky. A tchajwanské letectvo a námořnictvo na ně náležitě reagovalo. Žádné podrobnosti k této akci ale ministerstvo obrany neposkytlo.

Manévry čínských prostředků přitom přichází v době velikého napětí mezí Čínou a Tchaj-wanem. Peking totiž považuje ostrov za jednu ze svých provincií a vyhrožuje útokem, pokud vyhlásí nezávislost.

Už za vlády prezidentky Cchaj Jing-wen přitom byly vztahy Pekingu s Tchaj-pejem velmi napjaté. Ona i její kabinet totiž odmítaly čínský nárok na území. V květnu se má vlády ujmout nově zvolená hlava státu Laj Čching-te. Ten po svém zvolení uvedl, že bude Tchaj-wan bránit před "hrozbami a zastrašujícím jednáním ze strany Číny".

​Podle odborníka byly volby klíčové právě pro vztahy s Čínou. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.