Na americké univerzity vtrhla policie. Zadržela stovky studentů

Bučením a pokřikováním přivítali protestující studenti Kolumbijské univerzity šéfa americké Sněmovny reprezentantů. Republikán Mike Johnson přišel promluvit k demonstrantům a vyjádřit svůj nesouhlas s protesty. Těsně před projevem se setkal s desítkami židovských studentů.

"Je třeba promluvit, protože tradice této univerzity jsou právě nyní pošlapávány radikálními a extrémními ideologiemi. Umisťují terč na záda židovských studentů ve Spojených státech. A zde na tomto kampusu stále větší počet studentů projevuje podporu teroristům a pronásleduje židovské studenty," řekl Mike Johnson.

Studenti v kampusu univerzity stanují už desátým dnem. Původní termín, do něhož měli areál opustit, tedy páteční půlnoc škola nakonec zrušila. Podobné protesty pokračují po celých Spojených státech. Policie už celkem zadržela zhruba dvě stovky studentů.

[chooze:article;value:552552]

​Studenti protestují kvůli neustávajícím izraelským útokům v Gaze a také proti investicím do zbraní a vojenských systémů, které Spojené státy do Izraele dodávají. USA se ale na druhou stranu snaží pomoci i obyvatelům Pásma Gazy. U tamního pobřeží teď začali američtí vojáci budovat nouzové molo, které má umožnit dodávky humanitární pomoci.

Izraelští vyjednavači by se během pátku také měli setkat s egyptskými prostředníky, aby obnovili jednání o dohodě o příměří a propuštění rukojmích v Gaze.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.