NASA je nadšená. Z vesmíru jí konečně přišla smysluplná zpráva

[chooze:gallery;value:35667]

​Nejdéle fungující a nejvzdálenější kosmická loď v historii měla od konce minulého roku vážné problémy. Voyager na Zemi posílal jen nesmyslnou změť jedniček a nul, jak NASA uvedla v tiskové zprávě

Poprvé si tým vědců všiml problému už v polovině listopadu. Lidé začali vtipkovat, že loď možná unesli mimozemšťané. Nyní je ale zřejmě problém vyřešen, informovala NASA.

O víkendu totiž tým řídící misi opět obdržel srozumitelné informace. Ačkoli vědci stav sondy stále prověřují, zdá se, že vše funguje správně. "Tento den byl pro Voyager 1 opravdu velkým, jelikož jsme opět ve spojení se sondou," uvedla Linda Spilkerová z NASA.

[chooze:article;value:551115]

​Problém byl podle agentury v čipu, který byl zodpovědný za uložení části paměti FDS. "Protože se nepodařilo čip opravit, rozhodl se tým umístit postižený kód jinam do paměti FDS. Žádné jednotlivé místo však není dostatečně velké, aby se do něj vešla část kódu jako celek. Vymysleli tedy plán, jak rozdělit postižený kód do sekcí a uložit tyto sekce na různá místa v FDS," popsala NASA, co vše museli vědci na ohromnou vzdálenost provést.

Vesmírné sondy Voyager 1 a Voyager 2 odstartovaly v roce 1977 a dnes jsou nejdéle fungujícími podobnými přístroji v lidské historii. Původně se přitom uvažovalo, že budou sloužit jen pět let.

Podívejte se na start sondy Voyager 1 v roce 1977:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.