Izraelská armáda je připravena k útoku na Rafáh, čeká jen na souhlas vlády

Izrael považuje nejjižnější město Gazy Rafáh za poslední baštu Hamásu a je připravený z něj evakuovat palestinské civilisty a zaútočit na úkryty teroristů, řekl nejmenovaný izraelský představitel tiskové agentuře Reuters. Ta ale neuvedla, zda je tento zdroj spojen s izraelskou armádou.

Mluvčí vlády premiéra Benjamina Netanjahua agentuře bez dalších podrobností sdělil, že Izrael "pokračuje" v pozemní operaci, ale neuvedl žádný podrobný časový plán. Mezitím několik izraelských médií uvedlo, že Egypt ve středu navštívili nejvyšší izraelští bezpečnostní představitelé, aby koordinovali plánovanou ofenzívu v Rafáhu.

[chooze:article;value:552195]

Izraelský deník Times of Israel s odkazem na zpravodajský kanál Channel 13 sdělil, že mezi nimi byli náčelník štábu IDF Herzi Halevi a šéf tajné služby Šin Bet Ronen Bar. Agentura Axios upřesnila, že se tito představitelé setkali s šéfem egyptské zpravodajské služby Abbásem Kamelem a náčelníkem generálního štábu Usámou Askarem, a to v souvislosti s obavami Káhiry, že by ofenzíva mohla způsobit humanitární katastrofu. Ta by mohla přimět desítky tisíc obyvatel Gazy k přesunu do Egypta.

Egypt, v jehož těsném sousedství se Rafáh nachází, uvedl, že varoval Izrael před vniknutím do města. Egyptská státní informační služba upozornila, že takový krok "by vedl k masakrům, ztrátám a zkáze".

Izrael argumentuje, že vítězství ve válce v Gaze, která začala přeshraničním masakrem a únosy Hamásu 7. října, není možné bez dobytí Rafáhu, rozdrcení palestinské teroristické skupiny a získání všech rukojmích, kteří se tam nacházejí. IDF ve středu uvedly, že na mise v Gaze hodlají nasadit dvě záložní brigády.

Podle izraelských představitelů má Hamás v Pásmu Gazy šest zbývajících praporů, z toho čtyři ve městě Rafáh na jihu země. Další dva prapory Hamásu zůstávají v centrální části Gazy.

Vojenská operace v Gaze vyhnala do Rafáhu přibližně milion vysídlených palestinských civilistů a mezinárodní společenství včetně Spojených států varuje, že ofenzíva ve městě by mohla výrazně zhoršit již tak vážnou humanitární krizi.

Írán zaútočil na Izrael. Vypustil stovky dronů i balistické rakety (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.