Vážná nemoc drtí Čechy. Lékaři varují, ve kterém věku přichází zásadní zlom

Nejčastější příčinou úmrtí v Česku v první polovině loňského roku byla podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) chronická ischemická choroba srdeční (ICHS). Té podlehlo 7,6 tisíce lidí. Za ní poté skončilo srdeční selhání, v jehož důsledku zemřelo 3,6 tisíce pacientů.

Důvodem je podle lékařů často vysoký krevní tlak a neuspokojivá hodnota cholesterolu v krvi. Klíčová je přitom prevence. Pokud jsou totiž tyto příčiny léčeny včas, lze riziko kardiovaskulárních onemocnění významně snížit.

[chooze:article;value:539734]

"Důležitou roli v předcházení kardiovaskulárním onemocněním mají preventivní lékařské prohlídky. Během nich je věnována zvláštní pozornost rizikovým faktorům, které v danou chvíli způsobují jen malé potíže, případně si pacient nemusí být žádných potíží ani vědom. Pokud jsou tyto rizikové faktory identifikovány a léčeny včas, lze riziko komplikaci významně snížit," uvedl lékař Jaromír Ožana z Fakultní nemocnice Olomouc.

Dle Ožany je nejlepší tyto prohlídky absolvovat ihned po dovršení věku 30 let. "Zvýšené kardiovaskulární riziko přichází u mužů už od 35 let," vysvětlil Ožana.

Preventivní prohlídky

Nejpozději při dovršení 19 let se musí každý Čech zaregistrovat u praktického lékaře pro dospělé. Zdravotní pojišťovny plně hradí preventivní prohlídky u praktika jednou za dva roky. Absolvovat by je měl každý, a to i v případě, že nemá žádné zdravotní problémy.

"Součástí preventivní prohlídky je rovněž kontrola a zhodnocení výsledků předepsaných preventivních vyšetření. Jedná se zejména o vyšetření EKG, laboratorní vyšetření koncentrace cholesterolu a triacylglycerolů v krvi a vyšetření glykémie," doplnil Ožana.

[chooze:article;value:551398]

Jaké prohlídky hradí stát?

Například vyšetření koncentrace celkového cholesterolu a tukových látek v krvi se povinně provádí při první preventivní prohlídce a dále pak ve 30, 40, 50 a 60 letech. Jak již bylo zmíněno, každé dva roky je pak hrazena preventivní prohlídka u praktického lékaře.

"Navíc ve 40 letech a dále každé čtyři roky je předepsáno vyšetření EKG. Vyšetření glykémie se provádí při první všeobecné preventivní prohlídce a dále ve 30 letech a od 40 let ve dvouletých intervalech," nastínili odborníci.

Vědci našli v lidském srdci plast. Více se dozvíte v následující reportáži (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.