Tah Spojených států vyvolal bouři. Rusko vyhrožuje celosvětovým konfliktem

Rusko prohlásilo, že podpora Ukrajiny ze strany USA posunula svět na pokraj konfliktu mezi největšími jadernými mocnostmi světa. Varuje, že konflikt takových rozměrů by mohl způsobit katastrofu.

"Západ nebezpečně balancuje na pokraji přímého vojenského střetu mezi jadernými mocnostmi," upozornil podle CNBC ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podobnou rétoriku má dlouhodobě i ruský prezident Vladimír Putin.

Rusko je dle něj na jadernou válku "připraveno" a zbraně jsou "ve stavu bojové pohotovosti", citoval jej přednedávnem web Politico. Ruský prezident tvrdí, že jadernou válku by mohla odstartovat přítomnost amerických vojáků na ruském nebo ukrajinském území, kterou by považoval za eskalaci konfliktu.

[chooze:article;value:551371]

​Schválení další pomoci Ukrajině ale nenechalo klidnými ani další z Putinových řad. "Přidělení vojenské pomoci ze strany Spojených států Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu zhorší jevy globální krize. Vojenská pomoc kyjevskému režimu je přímým sponzorováním teroristických aktivit," reagovala podle BBC mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.  

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že "rozhodnutí poskytnout pomoc Ukrajině bylo očekávané a předvídatelné". Dle něj tento krok "obohatí Spojené státy americké a dále zruinuje Ukrajinu, což způsobí, že více Ukrajinců zemře vinou kyjevského režimu". Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý prohlásil, že Moskva zesílí útoky na Ukrajinu. 

Rusko tak reaguje na to, že Sněmovna reprezentantů USA o víkendu schválila balíček zahraniční pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Americký prezident Biden měl svůj ukrajinský protějšek ujistit, že zákon podepíše, jakmile se mu dostane na stůl.

Spojené státy následovala Velká Británie, která v úterý přislíbila Ukrajině dodatečných 580 milionů eur na vojenskou pomoc. Rishi Sunak podle úřadu vlády hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ujistil ho o neochvějné podpoře Spojeného království při obraně proti "brutálním a expanzivním ambicím Ruska", připomíná web euronews.com

Putin hledá dalšího spojence. S Indií jednal o situaci na Ukrajině (03/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.