Mráz trápí i vinaře. Teploty pod nulou poškodily vinice v Česku

Polovina dubna překvapila sněžením jako uprostřed zimy a také mrazy. Třeba v úterý spadla rtuť teploměru na Sokolovsku až k -16 stupňům Celsia. Rozmary počasí trápí sadaře, pěstitele zeleniny, ale nejvíce vinaře. Pro ně přišel mráz v nejméně vhodnou chvíli.

"V době, kdy ta réva je narašená, má vyvinuté čtyři až pět lístků viditelných a viditelné květenství. To je základ budoucí úrody," vysvětlil vinař Martin Šebesta.

Teploty několik stupňů pod nulou poškodily mnohé vinice napříč celou republikou. V Čechách téměř všechny, na Moravě skoro polovinu. "Kdybych to měl kalkulovat ve škodě, která je způsobena na hroznech, tak jsou to stovky milionů až jedna miliarda," postěžoval si vinař Jiří Maděřič.

[chooze:article;value:552064]

Někteří vinaři mají stále ve vinicích připraveny parafinové svíce. Očekávají, že se během týdne mrazy ještě vrátí. A meteorologové černé scénáře potvrzují. "Ve čtvrtek očekáváme teploty pod bodem mrazu na Karlovarsku a v okolí Českomoravské vrchoviny a v pátek po ránu bude opět mrznout na většině území Česka," předpověděla meteoroložka Dagmar Honsová.

Svíce ve vinohradech hořely třeba nedaleko Mikulova. Tam budoucí úrodu uchránily. O pár desítek metrů dál, kde už nebyly, mráz takřka všechno spálil. "Je to velmi pracné, je to velmi ekonomicky nákladné a nedá se to aplikovat všude. Jen ti největší nadšenci jdou do toho," vysvětlil Šebesta.

I když mrazem zničený vinohrad znovu obraší, hrozny už nestihnou dozrát. "Ten by dozrával za normální situace třeba v prosinci nebo lednu, což on pochopitelně nedozraje," poznamenal vinař David Šťastný.

Mrazivá rána by měla polevit až se začátkem víkendu. To by se denní teploty měly vrátit na příjemných 20 stupňů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.