Zuřivý nástup La Niñy. Meteorologové vyjmenovali, jak zamává s počasím

La Niña podle odborníků zesiluje východozápadní větry a zvyšuje aktivitu hurikánů. Podle meteorologů jev může přijít již brzy, upozornil deník The Guardian.

Největší vliv na počasí má La Niña v severní a východní Austrálii, kde většinou způsobuje častější déšť. Podle australského meteorologického ústavu se jev za posledních 114 let objevil 20krát.

Opačný vliv mělo El Niño. To sice v porovnání s těmi předchozími bylo tentokrát poměrně slabé, přesto mělo podíl na tom, že od srpna do října minulého roku zažila Austrálie nejsušší období od začátku měření.

[chooze:article;value:551217]

La Niña má podle meteorologů přijít ještě tento rok. Jejímu nástupu od června do srpna dávají odborníci 60procentní pravděpodobnost. "Když je to takto vzdálené, díváme se ve skutečnosti na to, co pravděpodobně udělají teploty Tichého oceánu v modelech," uvedl australský meteorolog Karl Braganza.

La Niña způsobuje častější déšť a v kombinaci s ostatními vlivy může zvyšovat riziko povodní a naopak snižovat pravděpodobnost požárů v buši. Není ale jisté, že přesně k tomu dojde. "Byli bychom opravdu rádi, kdyby lidé nedělali závěry o tom, jaké budou srážky v Austrálii, na základě jednoho klimatického faktoru," prohlásil Braganza.

[chooze:article;value:544529]

Celosvětově by ale La Niña vliv mít měla. Při jejím působení totiž podle BBC typicky klesají průměrné teploty.

Všechno ale navíc mění klimatická změna. Ta může nad Pacifikem způsobovat naopak vyšší teploty. "V pozadí fungují trendy klimatické změny," poznamenal Braganza. "Takové teploty oceánů jako teď jsme ještě neviděli. Musíme proto být trochu opatrní, když používáme historii jako vodítko," doplnil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.