Těžká rána pro herecký svět. Zemřel legendární divadelník, zapsal se do dějin

Tragickou novinu přineslo ve čtvrtek Divadlo G ve slovenském Trebišově. Zemřel pedagog, režisér a publicista Július Galgan, který divadlo pomáhal zakládat. "S obrovským žalem jsme ráno přijali zprávu o tom, že v noci dotlouklo srdce našeho milovaného Duška," oznámilo na facebooku divadlo.

Galganovi bylo 90 let. Obyvatelé Trebišova si jej pamatují především jako oblíbeného učitele na trebišovském gymnáziu, kde vyučoval slovenský jazyk a literaturu a také estetickou výchovu.

[chooze:article;value:551567]

Kromě učitelství a divadlu se však věnoval i umění a psaní. Za svou kreativní práci dostal i několik ocenění, mezi nimiž je například Cena Košického samosprávného kraje. Dostal také Cenu města Trebišov za své tvůrčí výkony a kulturní rozvoj města.

Na Galgana zavzpomínal i starosta Trebišova. "Je a stále mi bude ctí, že jsem byl jedním z vašich žáků a měl jsem možnost vaši nenahraditelnou práci ocenit. Vyjadřuji upřímnou soustrast nejbližším rodinným příslušníkům, známým a spolupracovníkům," napsal na facebooku starosta Trebišova Marek Čižmár.

Zemřela legendární slovenská režisérka Eva Štefankovičová. Všichni její filmy milovali:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.