Počet dopravních nehod roste. Hlavní příčinou je nepozornost řidičů

Řidič nákladního vozu pustí v Pardubicích volant a za jízdy rozmotává mapu. Ve Slatiňanech jiný šofér srazí chodce na přechodu, aniž by si toho všiml. Podle policie měl oči zapíchnuté do navigace.

Za pětinu všech nehod může právě nepozornost řidičů. Loni se jich stalo 18 500 a letos je situace ještě horší. "Jen za leden nepozornost za volantem způsobila 1 200 nehod, to je meziročně o 48 přestupků víc než v loňském roce za stejné období," řekl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Podle pojišťoven navíc roste i průměrná škoda na majetku i zdraví způsobená při nehodě. "V loňském roce činila 50 až 60 tisíc korun. A na zdraví, tak tam průměrná škoda dosáhla 400 tisíc korun," prozradil mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

[chooze:article;value:551853]

Nepozornost má přitom stejný dopad jako jízda pod vlivem alkoholu. "Pokud se auto pohybuje rychlostí 130 km/h, urazí celkem 36 metrů za vteřinu," zdůraznil Milata. Nebezpečné je také otáčení za psem nebo dítětem na zadní sedačce. Riskantní je za volantem i jíst. Nejvíc ale zaměstnává oči navigace.

Například v roce 2020 zemřeli na Teplicku tři silničáři, kteří pracovali v uzavřeném pruhu. Smetlo je nákladní auto, které náhle vybočilo. "Hlavní příčinou byla nepozornost, pan obviněný údajně hledal sluneční brýle," řekl okresní státní zástupce Ondřej Langr. Čtvrtý, přeživší, má podle pojišťovny doživotní následky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.