Poslanci dali velkokapacitním bateriím zelenou. Starostové už s nimi mají plány

Velkokapacitní baterii chce v budoucnu využít například Liberec. Na 8,5 hektaru velké bývalé skládce v Liberci by do tří let měla vyrůst nová sluneční elektrárna. Nejprve chce město zapojit rodinné domky, později se ale mají přidat i byty z přilehlých sídlišť.

Umožnit to má použití velkokapacitní baterie, které v pátek dali poslanci v prvním čtení zelenou. Jednotlivá odběrná místa by tak už od příštího roku nemusela být napojená přímo na zdroj elektřiny a odpadla by nutnost mít vlastní baterii. Ty jsou totiž nákladné a například do panelových bytů je velmi obtížné je nainstalovat. Vyrobenou elektřinu by místo toho nově všichni mohli čerpat ze společné velkokapacitní baterie.

[chooze:article;value:515095]

Z novely se radují třeba i v Židlochovicích, kde má komunitní elektřina napájet celou novou čtvrť. "Celé jsme to chystali tak, že ty jednotlivé objekty by měly své baterie. Což není efektivní a není to racionální. Pokud ta legislativa změnu umožní, určitě budeme pracovat s myšlenkou většího bateriového úložiště," řekl starosta Židlochovic Jan Vitula (TOP 09).

Velkokapacitní baterie pomohou s akumulací elektřiny i průmyslovým areálům s vlastním energetickým zdrojem. "To, co nemáme zatím zajištěné, je, co dělat, když nesvítí a nefouká. Na to je akumulace energie. Je to změna, na kterou čekáme opravdu dlouho," řekl výkonný ředitel Asociace pro akumulaci energie Jan Fousek.

"Za poslední dva roky jsme měli devět novel energetického zákona," dodal vrchní ředitel Sekce energetiky a jaderných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla. Na Slovensku tento zákon platí už 3 roky, v Německu dokonce 12 let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.