Zmatek kolem stavebního zákona. Systém nefunguje a vzniká panika

Nový systém stavebního řízení se má spustit už za tři měsíce. Jak bude přesně vypadat, ale stále nikdo netuší a developeři začínají propadat panice.

"V současné situaci, to znamená, kdy ještě neznáme ani prováděcí předpisy ani konečnou podobu digitalizace, tak jsme malinko v panice," říká Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.

[chooze:article;value:533653]

​"Je to na poslední chvíli, do platnosti toho zákona skutečně zbývá několik týdnů a vyhlášky nejsou schválené, úředníci na stavebních úřadech nejsou připraveni. Jsme poměrně skeptičtí," vysvětluje Petr Palička, šéf realitní divize Penta Real Estate.

"Všichni bychom měli být připraveni na ten nejhorší možný scénář, to jest, že ten nový stavební zákon, jak je vymyšlen, nebude plně funkční od 1. července," upozorňuje Tomáš Vondrák, generální ředitel NB Holdingu.

Ministerstvo pro místní rozvoj, které stavební zákon připravuje, ale obavy developerů vyvrací. "To stavební řízení bude k 1.7. v těch nových systémech. My v polovině května pustíme úředníky k tomu, aby si mohli vše otestovat. Takže fungovat by to mělo," uklidňuje náměstek Lukáš Černohorský.

[chooze:article;value:529289]

"Jsme před kolapsem celého systému. Protože za několik týdnů se má spouštět digitalizace stavebního řízení, což je základní element stavebního zákona. Bez toho to nemůže fungovat a tahle vláda nemá připraveno vůbec nic," domnívá se Karel Havlíček, místopředseda opozičního hnutí ANO.

Nový stavební zákon by měl pomoci s nedostatečnou výstavbou, která v Česku způsobila mimo jiné i vysoké ceny nemovitostí. Dlouhodobě totiž převyšuje poptávka nad nabídkou a ceny bytů tak neustále rostou. Nejdražší jsou v Praze. Cena za metr čtvereční se tu pohybuje kolem 140 000 korun. Pokud by se ale povolování staveb zrychlilo, pak by se cena mohla snížit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.