Vědci našli novou černou díru. Váží jako 33 Sluncí a nachází se velmi blízko

Nečekaný objev učinili astronomové z Evropské kosmické agentury (ESA). S pomocí vesmírné observatoře Gaia našli ve vesmíru novou černou díru. Ta je fascinující zejména dvěma důležitými vlastnostmi.

Černá díra pojmenovaná Gaia BH3 je doposud největším vesmírným objektem tohoto typu, který kdy vědci objevili v Mléčné dráze. Váží přibližně 33krát více než Slunce. Největší doposud objevená černá díra v naší galaxii měla hmotnost "pouze" 21 Sluncí, píše portál Live Science.

Zároveň jde o jednu z nejblíže položených černých děr k Zemi. Od naší planety se nachází ve vzdálenosti dva tisíce světelných let v souhvězdí Orla, což je na kosmické poměry blízko. Gaia objevila i vůbec nejbližší černou díru, která se jmenuje Gaia BH1 a je od nás 1 560 světelných let daleko.

[chooze:article;value:498716]

Důvodem, proč takto blízké černé díry astronomové neobjevili dříve, je jejich unikátní vlastnost. Oba objekty se totiž řadí mezi takzvané "spící černé díry", které nepohlcují okolní prach ani plyny. Kvůli tomu není mnoho stop, podle nichž by bylo možné je nalézt, píše portál Space.

Gaia černé díry objevila díky své citlivosti na pohyb hvězd a planet. Zachytí tak ty nejmenší pohyby a odchylky od obvyklých tras hvězd, které způsobuje nesmírně silná gravitace černých děr.

Černé díry vznikají při kolapsu obrovských hvězd, které jsou natolik těžké, že se zhroutí samy do sebe. Zůstane po nich objekt s natolik silnou gravitací, že deformuje prostor i čas okolo sebe a dokáže pohltit i světlo. Obrovská černá díra s názvem Sagittarius A* má hmotnost 4,3 milionu Sluncí a nachází se v centru Mléčné dráhy. Právě okolo této černé díry galaxie rotuje.

Dechberoucí záběry z vesmíru. Seskupení hvězd připomíná vánoční stromeček (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.