V otázce schválení pomoci Ukrajině jsem mírně optimistický, řekl Fiala po návštěvě Kongresu

"Myslím, že po všech těch jednáních mohu říci, že jsem mírně optimistický, pokud jde o schválení balíku pomoci Ukrajině a Izraeli, ale samozřejmě bude všechno záviset na amerických zákonodárcích," řekl v úterý po skončení jednání v americkém Kongresu na improvizovaném brífinku Petr Fiala.

Jednání podle něj byla velmi intenzivní a program celé návštěvy nahuštěný. "Jsem rád, že to všechno vyšlo a že jsem měl možnost u amerických zákonodárců tímto způsobem reprezentovat Českou republiku," dodal premiér.

[chooze:article;value:551255]

"Každý, s kým jsem v Kongresu mluvil, jednak oceňoval Českou republiku, její roli, její přístup, českou muniční iniciativu, ale obecně i naši pozici i to, že naše relativně malá země, z amerického pohledu, může hrát tak důležitou roli. To bylo pro mě potěšující," popsal Fiala své dojmy ze setkání s americkými zákonodárci s tím, že doufá, že před důležitým rozhodováním v Kongresu o schválení pomoci se jeho opatrný optimismus neukáže jako falešná naděje.

Na otázku, jak hodnotí vývoj jednání ve Sněmovně reprezentantů, kde by měl být balík pomoci rozdělen podle jednotlivých zemí, premiér uvedl, že si myslí, že se zvažují různé strategie, jak dosáhnout celkového schválení a rozdělení může být jedna z cest: "Nejde o ten proces, ale o ten výsledek. Jde o to, aby se podařilo balík pomoci schválit, neboť je důležitý jak pro Ukrajinu, tak pro Izrael a celkově pro bezpečnost na světě. Jakou zvolí američtí zákonodárci strategii, záleží na nich." Vyjádření směřovalo k pondělnímu oznámení Mika Johnsona, podle kterého bude komora balíky pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu projednávat jako samostatné zákony.

Jedním z bodů jednání byla i vzájemná ekonomická spolupráce. "Já se snažím, aby si tady všichni uvědomili, že Česká republika je i ekonomicky země, která může Americe něco nabídnout, a měl jsem radost z toho, že to řada členů Kongresu ví," řekl Fiala. Co se ekonomické spolupráce týče, Fiala poznamenal, že Česko v Americe investuje a doma zaměstnává tisíce Američanů. "Mluvil jsem už o spolupráci v oblasti jaderné energetiky a otvírá se zde řada projektů, kde můžeme spolupracovat. Nám jde velmi o to, aby Amerika dlouhodobě neomezila dodávky LNG plynu do Evropy, což je pro Českou republiku velice důležité, aby byla nadále energeticky nezávislá na Rusku," dodal.

Během své návštěvy Kongresu uctil premiér Fiala také památku prezidenta Václava Havla. U jeho busty předal kongresmanům Lloydu Doggettovi a Mariovi Díaz-Balartovi stříbrné pamětní mince.

Před jednáním v Kongresu premiér Petr Fiala vystoupil v Hudsonově institutu ve Washingtonu. Ve svém projevu se ohlédl za novodobou historií České republiky, která byla desítky let v područí Sovětského svazu. Někdejší železnou oponu popsal nikoliv jako ochranu před nepřáteli, ale za vězení, které mělo lidem bránit v útěku. Spojené státy označil za symbol naděje a skutečné svobody. Řekl, že je Americe vděčný za to, že vrátila Evropě svobodu a přivedla naši zemi do NATO.

Návštěva Petra Fialy v Kongresu Spojených států amerických (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.