Svět bojuje s povodněmi. Velká voda sužuje Rusko, Emiráty i Pákistán

[chooze:gallery;value:35564]

​Tvrdý boj s velkou vodou právě svádí Rusko. Už před dvěma týdny pukla přehrada v Orsku na jihu Ruska, která neustála tlak rozvodněné řeky Ural. Hladina vody stoupla o několik metrů především kvůli silné sněhové pokrývce, která roztála rychleji, než se očekávalo. Kritickou hranici v sobotu přesáhla o 2,5 metru, píše portál DW.

Nejhůře byl zasažený Orenburg, který leží v evropské části Ruska a je hlavním městem Orenburské oblasti. Město muselo být evakuováno, stejně jako okolní města a vesnice, a to i v Kazachstánu, který je od Orenburgu asi 150 kilometrů daleko.

Navzdory tomu, že přibližně 12 tisíc domů v Orenburgu zaplavila voda a ještě asi 5 tisíc jich je stále zatopených, ruské úřady si s nimi příliš hlavu nelámou. Orenburg totiž vydal oznámení, že v úterý začal nácvik vojenské přehlídky k výročí druhé světové války, které se má účastnit 7 tisíc vojáků, píše portál Moscow Times.

[chooze:article;value:549812]

Orenburg ale není jedinou ruskou oblastí trpící silnými záplavami. Voda trápí také Kurganskou a Tumeňskou oblast, kde se z břehů vylily řeky Tobol a Išim. Voda tam má stoupat až do příští středy, už teď ale musely úřady zcela evakuovat osm vesnic. Záplavy tak zasáhly několik desítek tisíc lidí.

Podívejte se na záběry z ruského Orenburgu a Tomsku:

Velkou vodu nevydržela ani přehrada u města Tomsk na Sibiři, která se pod náporem rozvodněné řeky Tom částečně prolomila. Voda zaplavila asi 200 domů a hladina stále stoupá. Obzvlášť velké nebezpečí představují ledové kry unášené proudem, které hasiči rozbíjejí výbušninami, dodal Moscow Times.

Velké problémy mají ale i země, které jinak přebytkem vody rozhodně netrpí. Spojené arabské emiráty zasáhly v posledních dnech prudké deště, které způsobují bleskové povodně. Za 12 hodin napršelo téměř 100 milimetrů srážek, píše portál CNN.

Nejhorší je situace v nejvýznamnějším městě země Dubaji. Ulicemi města se valí voda, která zatopila i letiště, které je kvůli povodním uzavřené. Město kvůli záplavám uzavřelo školy a úřady. Podle prvních zpráv si už voda také vyžádala jeden lidský život. Jak píše portál CBS, jedná se o nejhorší záplavy od začátku měření v roce 1949.

[chooze:article;value:550554]

Ještě horší je situace v sousedním Ománu, který zasáhly stejné přívalové deště jako Emiráty. Tam bleskové povodně udeřily nejsilněji na severu pouštního státu. Podle záchranářů již kvůli povodním zemřelo 18 lidí, včetně devíti dětí a řidiče autobusu, který v neděli smetla velká voda, píše portál Al Džazíra.

Extrémní jsou i záplavy, které udeřily v Pákistánu a Afghánistánu. V obou zemích hustě pršelo čtyři dny. Rozvodněné řeky tak snadno strhávaly domy obyvatel zasažených oblastí. Právě zde je také počet úmrtí nejvyšší.

Prudké deště a záplavy zabily za čtyři dny jenom v Pákistánu 63 lidí. V sousedním Afghánistánu není přesný počet známý, úřady jej však odhadují na několik desítek. Síla dešťů i povodní v regionu je bezprecedentní a podle agentury AP přesahuje míra srážek normál o více než 353 procent.

Pákistán má se silnými povodněmi zkušenosti. V roce 2022 zasáhly zemi extrémní záplavy způsobené táním horských ledovců a monzunovými dešti. Povodně trvaly několik měsíců a padlo jim za oběť 1 739 lidí.

Část USA postihly záplavy. Lidé jsou uvěznění ve svých domovech:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.